Vedat Milor

Vedat Milor

Tüm Yazıları

Lokantalara bakmadan önce aynaya bakalım ve tek tek kendimizi eleştirelim. Elimizi vicdanımıza koyup şu sorulara cevap arayalım:
Tamam, zekiyiz, akıllıyız, kabiliyetliyiz ama istikrarlı mıyız? Süreklilik ve devamlılık var mı yaptığımız iyi işlerde? Sebatkar mıyız? Koşullar ne olursa olsun ve hemen bir getiri beklemeden elimizden gelenin en iyisini devamlı yapıyor ya da yapabiliyor muyuz?
Toplumsal kurumlar da elbette ki tek tek bireylerin özelliklerini yansıtır. Lokanta da bir toplumsal kurum. Zaman zaman iyi yemek yenecek lokanta bizde çok. Ama bunu sürekli ve tutarlı bir şekilde yapan pek yok. Ara sıra böyle yerler ile karşılaşınca insan mutlu ve gelecek için daha iyimser oluyor.

Kuşkonmaz salatası nefis
İşte Kurtköy’deki Özsu Lokantası. Burayı üçüncü ziyaretim. Eğer bir değişiklik varsa o da olumlu. Helal olsun.
Ne mi değişmiş?
Soğuk meze tabaklarına beyaz kuşkonmaz ve deniz börülcesi eklemişler. Yaz sonu için çok uygun, hafif mezeler.
“Kebapçıda deniz börülcesi olur mu?” demeyin. Bal gibi oluyor. Bu şekilde diri ve bol zeytinyağlısını Ege’de bulabilirsiniz ancak.
Ya kuşkonmaz? Dünyanın en lezzetli sebzelerinden. Bizde de başladı ve Kuzey Ege’de doğal, yabani kuşkonmaz da çıkıyor ve bazı lokantalarda (Örneğin Bay Nihat) çok güzel pişiyor.
Beyaz kuşkonmaz hafif acımsı ve tadı oldukça kompleks, nefis bir sebzedir. İlkbaharda çıkar, İtalyanlar, Almanlar ve Fransızlar bunun değerini iyi bilir.
Tazesini ben Hollanda ise sos ile severim. Konservesi de lezzetlidir ve çok güzel salata yapılır. Özsu’nun şefi de öyle yapmış. Elma sirkesi, zeytinyağı, hardal ve kapari çiçeği ile iştah açıcı mükemmel bir kuşkonmaz salatası hazırlamış (Benzer şekilde, birçok balıkçıda önümüze gelen marine yetiştirme levreğe göre çok daha lezzetli).
Diğer soğuk mezeler de ağzınıza layık: ev yapımı diri turşular, (erik, üzüm ve sarmısak) Urfa’dan gelen tuzu az ve keçi-koyun sütü karışımı enfes peynir, tam yağlı ve nereden aldıklarını bilsem evime alacağım nefis bir tulum peyniri, kese yoğurdundan güzel bir cacık.
İnsan sırf bu soğuk mezeleri her akşam yese hem doyar hem de sağlıklı ve lezzetli bir yemek yer.
Ama burası Güneydoğu mutfağını temsil ediyor. Dört dörtlük bir kebapçı.
Kurtköy’e kadar gelmişken perhiz yapmak olmaz. Her şeyin tadına bakın çünkü böylelerini pek kolay bulamazsınız.
Örneğin gözünüzün önünde açılan ve bulguru incecik çiğ köfte. Eti bol ve lezzetli. Limon sıkmayın.
Patlıcan söğürme ile gelen lahmacunlarına şapka çıkarırım. Lahmacun ile yarışacak lezzetteki diğer öğün ise gene patlıcan söğürme ile yiyebileceğiniz peynirli pide.

Haberin Devamı

Dört dörtlük bir lokanta


Patlıcanlı, muzlu yemek
Sıcak mezeler arasında mükemmel bulmadığım tek meze içli köfte. İçi çok lezzetli. Benim sevdiğim gibi kuzu eti ve yağı kıvamında. Baharatı ve ceviz miktarı çok iyi ayarlanmış. Öte yandan Güneydoğu’da yaptıkları gibi elde açılmamış. Makine kullanılmış. Kabuğu ince ama elde açılanın yerini tutmuyor. Eh o kadar kusur kadı kızında da olur, derseniz haklısınız.
Haklısınız çünkü etlerin kalitesine ve kebaplara söylenecek bir şey yok.
Ama kebaplardan önce masaya çok ilginç bir yemek geliyor.
Ben çok sevdiğim gerçek kuru patlıcan dolmasını bekliyorum.
Onun yerine hafif is kokan bir yemek geliyor. Tadıyorum. Hem tatlımsı hem de patlıcanın acımsılığı var. Tatlımsılık muz, evet bildiğimiz muzdan. Şef patlıcan, muz ve tuzsuz peynir bileşiminden enfes bir tat yaratmış. Hafif isot da unutulmamış tabii. Yaratıcı ama daha da önemlisi lezzetli.
Bundan sonra sıra tabii ki etlere geliyor.
Tam bir şölen.
Önce güzel bir kuzu pirzola. Orta karar pişmiş ve kurumamış.
Daha sonra her kuzuda iki tane bulunan bonfile. Kimi küşleme kimi küşneme diyor. Doğrusu nedir bilmem ama bir şeyi iyi bilirim. Bundan daha iyisini hiçbir yerde yemedim. Bu Antep’teki meşhur Halil Usta’nınkinden bile daha gevrek ve içi tam istediğim gibi hafif pembemsi. Lezzet içinde kalmış, fazla pişerek dışarı taşmamış.
İnce lavaş ekmeğine sarıp sundukları patlıcan kebap da muhteşem.

Haberin Devamı

Dört dörtlük bir lokanta


Adam kazıklamayan kurum
Öte yandan fıstıklı kebaplarını anlatırken ne diyeceğimi bilmiyorum. Neden dünya çapında olduğunu izah etmeye çalışayım.
1) Et çok kaliteli. 2) Zırh kıyması.
3) Fıstıklar bütün halde ve lezzetli. Turfanda, baklavalık fıstık. 4) Mangalda gerçek bir usta var. Odun ateşinde, yanmadan, kurumadan ve kıvamında pişiyor.
Hiçbir yerde şubesi olmayan, şube açmayı düşünmeyen, işini hem bilerek hem severek yapan, müşterisine saygılı ve adam kazıklamayan bir müessese burası.
Başında aynı patronlar oldukça değişeceğini de sanmıyorum.
Darısı bizlerin ve diğer kurumlarımızın başına diyelim!

Haberin Devamı

Gaziantep hariç en iyi katmer burada
Böyle müthiş bir ziyafetten sonra tatlıya yer kalır mı?
Kalmaz.
Ama bu akşamlık bir istisna yapın.
Çok iyi bir katmer yapılıyor burada. Antep’in bir Zekeriya Ustası ya da Orkide Lokantası ayarında olduğunu söyleyemem ama onlara yakın. İçi fıstıklı. Antep’te olduğu gibi kaymak yok.
Eğer Antep’e gitmeseydim bunun yediğim en iyi katmer olduğunu söylerdim.
Bir de meyve tabağından bahsedeyim.
Genellikle “müessese ikrami” olduğu için meyve tabağına bizde önem verilmez.
Özsu’da da ikram olmasına ikram ama meyveler o mevsim bulunanlardan özenerek seçilmiş.
Bildiğimiz kahve bile özenerek yapılıyor.

DEĞERLENDİRME: * * * * *