Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yeni hızlı iletişim sistemi olan “5G”nin lansmanı küresel çapta, 20 ülkedeki 35 operatör tarafından yapıldı. Buna ek olarak, 33 ülke de “5G” spekturumu ayarladı. Biz de, yakında “4.5G”den “5G”ye geçeceğiz. Ülkemizdeki telefon operatörleri, “5G”ye hazır olduklarını söylüyorlar. Huawei’nin öngörüsüne göre, “5G” gelecekte devasa bir pazar alanı ve yatırım fırsatı yaratacak. 2035’te “5G” dünya genelinde 12,3 Trilyon ABD Doları ekonomik çıktı üretecek ve iletişim gelirlerinin %80’i “5G”ye bağlanacak.

Haberin Devamı

5G frekansı...

 “5G” frekans menzilinin kısa olması ve “5G” devriminin, ultra yüksek mikro dalga frekansları oluşturması nedeniyle, halk sağlığı üzerinde test edilmemiş etkileri olacak. Ayrıca, David Icke’nin “Everything You Need to Know But Have Never Been Told (Size Hiç Söylenmemiş Ama Bilmeniz Gereken Her Şey)” kitabında iddia ettiği gibi, “5G”nin çok sayıda kulelerin yerleştirilmesi suretiyle kullanılmasının muazzam sonuçları var. Çok sayıda kule derken, 5G dalgaları, kalabalık şehirlerde uzağa gidecek etkide olmadığı için 12 binadan birinde evlerin ve okulların yanlarına yerleştirilecek. Problem, 5G alıcı-vericilerinin “akıllı sayaç”lar ve diğer “akıllı teknoloji” şekillerinden faydalanılarak, her yere yerleştirilmesiyle aşılacak.

İnsan zihninin teknolojik olarak ele geçirilmesi için “5G” çok önemli.  “5G”nin insanın elektriksel ve elektromanyetik alanları ile zihnin ve bedenin “durağan dalga titreşim” gücünü bozması halinde, insan sağlığı etkilenebilecek.

“5G”, bir çeşit zihin ve beden kontrol sistemi olacak. Açıkçası, “5G”, “kalabalıkları kontrol altına alma” silahları ile aynı frekansta çalışıyor ve deride yanma hissi yaratıyor.

Başkaları ne durumda?

ABD’de yalnız akıllı telefon operatörleri değil, kablolu televizyon ağı sağlayan şirketler de “5G”ye geçtiler. Halen, evlerde kullanılan internet modemlerinde “5G” frekansı bulunuyor. Ama, henüz düğmeye basılmadı. İleriki günlerde, bu sayede, kapı zilini çalan kişiyi nerede olursanız olun görebileceksiniz. Çamaşır makinanıza, akıllı telefonunuzla kumanda edebileceksiniz. Buzdolabınızdaki ürünlerin bayatlayıp bayatlamadığını, kontrol edebileceksiniz.

Haberin Devamı

Facebook’un sahibi Zuckerberg, bir süre önce, “5G” sayesinde sosyal medya ağlarındaki iletişimin, klavye yerine beyin dalgaları ve düşüncenin internete ışınlanması ile yönlendirileceğini söyledi. Yani, internet aracılığı ile yapay zekâ yoluyla beynimizle bağlantı kurulacak. Bu açıklamadan sonra, “Zuckerberg beyninizin içine girmek ve doğrudan düşüncelerinize erişmek istiyor.” yorumu yapılmıştı.

“5G Devrimi”nin kaçınılmaz olduğu inancındayım. Ama, bilmek istiyorum; bu kadar detaylı ve yoğun bilgiyi nerede ve nasıl depolayacağız? Bu bilgilere kimler, ne kadar sürede ulaşabilecek? Oyunun veziri, atı, kalesi ve piyonları kimler?