Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

ABD - Çin ticaret görüşme-lerine dair beklentiler hafif olumluya döndü. ABD Hazine Bakanı Mnuchin kendisinin ve ABD Ticaret Temsilcisi Lighthizer’ın, Çin Başkan Yardımcısı Liu He ile iki hafta sonra buluşarak, müzakerelere devam edeceğini açıkladı. Gelişme, küresel risk algısına destek veriyor.

Diğer taraftan, küresel ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler devam ediyor. ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri yüzde 1.72 düzeylerinde; dolar endeksi ise 98.7 ile güçlü seyrini sürdürüyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde ise, ayrışmalar hâkim Asya’da bir miktar zayıflık görülürken, diğer para birimleri göreli olumlu.

IMF görüşmeleri

IMF Türkiye’ye ilişkin 4. madde kapsamındaki görüşmelerinin ardından bir açıklama yayımladı. Açıklamada, ekonomik büyümenin, teşvik edici politikalar ve olumlu piyasa koşullarıyla toparlanma eğiliminde olduğu vurgulandı. Türk lirası toparlanırken, cari dengede de belirgin iyileşme görüldü. Diğer taraftan, kurum, Türkiye ekonomisinin dış ve iç risklere karşı duyarlı olduğu görüşünde.

Merkez’in kararları

IMF bir ülke hakkında rapor hazırlarken, öteden beri ülke iş adamları ile yabancı elçilerle, muhalefet partileri ile de görüşür. Ülkeler IMF ile masaya oturmamış olsalar bile, takip amaçlı olarak, yıllık raporlama yapılır. Zaten, üye ülkelerde IMF’nin sürekli bir bürosu vardır.

Merkez Bankamız olumlu bir karar alarak, faizlerde indirime gitti. Bu indirimler devam etmeli. Öte yandan, Merkez Bankası’na bankaların borç verme faizi yüzde 15’te tutuldu. Yani, bankalar paralarını Merkez Bankası’na yatırırlarsa, gecelik yüzde 15 faiz alacaklar. Bunun yıllık faizi yüzde 18’lere gelir. Kısacası, böyle giderse faiz indirimi lafta kalır. Ayrıca, munzam karşılıklara Merkez Bankası’nca ödenen faizler düşürüldü. Dolayısıyla, bankaların para maliyetleri yükseldi. Bu durum, doğal olarak, kredi faizlerine yansıyacak, kredi faizleri yükselecek.

Munzam karşılıklarla para politikası uygulamanın modası geçti. Merkez Bankası yetkilileri, lütfen bu konudaki dünya uygulamasını incelemeli.

İlişkiler düzeliyor

Dünya 5’ten büyüktür.

Nükleer güç ya herkes için yasak ya da herkes için serbest olmalı.

İsrail genişlemeci bir devlet. Sınır tanımıyor.

Cumhurbaşkanımızın bu sloganları tüm dünyada yankı buldu. Türkiye artık bir bloka bağlı değil, özgür bir dış politika izliyor. Bu anlayış yerleştikçe, ABD ile olan ilişkiler de, Avrupa Birliği ile olan ilişkiler de düzelecek.