Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ekonomide Nobel Ödülü almış olan Prof. Joseph E. Stiglitz, “kripto paraların kullanımının çok tehlikeli olduğunu ve hükümetlerce derhal yasaklanması gerektiğini” söylüyor. Gerçekten de kripto paralarla yapılan işlemlerin hiçbir regülasyonunun bulunmaması, işlemlerin vergiye tabi olmaması, kara para aklama operasyonlarının kripto paralar üzerinden yapılması olanağını gündeme getiriyor. Bunun dışında, Bitcoin gibi kripto paralara yatırım yapmanın ve bu paralarla alım satım yapmanın aşağıdaki sakıncaları bulunuyor.

Haberin Devamı

- Hiçbir ülkenin merkez bankası kripto paraları desteklemiyor ve kontrol edemiyor. Kripto paraların yaratılması ve kullanım alanları, tam anlamıyla sistem içindeki kullanıcıların yetkisinde bulunuyor.

- Kripto paraların değerleri hiçbir merkez bankası tarafından desteklenmediği için, bu paraların değer değişkenlikleri ve volatilitesi çok yüksek oluyor. Kripto paraların değeri aynı gün içinde üç dört katına çıkabiliyor. Değerlerin aynı gün içinde tamamen sıfırlanma riski de var.

Kısıtlı kullanım

- Ülkemizde ise, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kripto paraların kullanımını yasaklamış değil ama düzenleme de getirmemiş bulunuyor. Ancak, bankaların yaptığı tüm kripto para işlemleri takip ediliyor. Kripto paraların kullanımı birçok ülkede onaylanmamış bulunuyor. Kripto paralar, şimdilik, yoğun olarak internet üzerinden kullanılabiliyor; kısıtlı sayıda firmalar kripto para kabul ediyor.

- Kripto paraların değerindeki yüksek değişiklik, bunların bir değer saklama aracı olarak kullanılmasını çok zorlaştırıyor. Yani, kripto paraların altının yerini alması son derece güç. Bu sebeple, kripto paralar en yaygın biçimde para transferlerinde kullanılıyor.

BITCOIN KULLANALIM MI
- Kripto paraların kullanılması teknik risk taşıyor. İşlemlerin tamamen internet üzerinden yürütülmesi ve hala sistemin gelişim aşamasında olması, kısmi de olsa bir teknik saldırı durumunda, değerinin yok olmasına neden olabilecek durumda. Böyle bir saldırı halen yaşanmamış olmakla birlikte, gerçekleşebilme olasılığı var.

Haberin Devamı

- Blockchain sistemine kaydedilen bir işlemin silinemez ve geri döndürülemez olması da kullanıcılar için önemli bir risk durumu yaratıyor. Kripto parayla yapılan yanlış bir para transferi sistem tarafından iade edilemiyor.

Kitlesel fonlama

Yukarıdaki tabloda, kripto paralar kullanılarak yapılan yeni yatırım çeşitleri ve bunu deneyen şirketler yer alıyor.

İnternet ve Blockchain yatırımları içerisinde ICO yatırımları ilk defa 2017 yılında toplam melek ve risk sermayesi yatırımlarını geçmiş bulunuyor.

Kripto para kullanılarak nasıl alım satım ve transfer yapılacağı konusu ile kripto para borsası daha sonraki yazının konusu olacak.