Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Gelişmiş ülkelerin temkinli para politikalarını sürdüreceği beklentisi, gelişmekte olan ülke varlıklarına yatırım yapılmasını destekliyor. IIF, Bloomberg ve Akbank kaynaklı aşağıdaki grafik, ekonomik dalgalanma (volatilite) endekslerinin düştüğünü ve gelişmekte olan ülkelere güvenin arttığını gösteriyor.

Bu olumlu görünümün bir sonucu olarak, küresel anlamda en olumlu performansı gösteren varlıklar, gelişmekte olan ülke hisse senetleri oldu. Aşağıdaki tablo ise, bu yılbaşından itibaren çeşitli küresel varlıklardaki dolar bazında fiyat artışlarını gösteriyor. İstanbul Borsası Endeksi de aynı paralelde hareket ederek, aynı dönemde % 37 artış kaydetti. Bu gelişmenin olacağı beklentime, yıl başlangıcındaki yazılarımda değinmiştim.

Haberin Devamı

Ülkemize fon akımı

Ülkemize fon akımı gelişmekte olan ülkelere olan ve dünkü yazımda yer alan grafikteki gelişmelere paralellik gösteriyor. Aşağıdaki grafik, son bir buçuk yılda ülkemize fon akımlarını gösteriyor.

Türk Lirası’nın parite değeri de olumlu küresel ortamdan ve uygulanan sıkı para politikasından destek buluyor. Yıl başından bu yana, ülkemize portföy girişleri, hisse senetlerinde 2.25 milyar doları, tahvilde 3.66 milyar doları ve toplamda 5.9 milyar doları buldu.

Türk Lirası’nın yabancı paralar karşısındaki değerinde son aylarda önemli bir stabilizasyon görülüyor.

Dalgalanma azalıyor