Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Düşme 65 yaşın üstündeki kişilerde, kanser ve kalp krizi kadar sayıda ölümlere neden oluyor. ABD’de bile yılda 2.8 milyon kişi düşme nedeniyle hastaneye başvuruyor; bunların 27.000’i kurtarılamıyor. Düşmeye bağlı olarak yapılan kalça ameliyatlarında, her 10 kişiden biri hayatını kaybediyor. Birçok durumda, düşmeye bağlı olarak oluşan pıhtı, akciğer, beyin veya kalbe giderek bu bölgelerdeki damarlarda tıkanıklığa yol açıyor. Pıhtı önleyici ilaçlar kullanılsa bile, bazı durumlarda bir türlü iyileştirilemeyen zatürre vakalarıyla karşılaşılıyor.

Haberin Devamı

Düşme sırasında kafanın sert bir yere vurulmasına bağlı kanamalar birkaç hafta sonra ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle, düşme sonrası konuşma ve dengede bozukluklar olması durumunda veya vücudun bir bölgesinde uyuşmalar hissedildiğinde, derhal doktora başvurmak gerekiyor.

Yaşlılarda, yüksek tansiyon, görme bozuklukları, eklem ağrıları, vitamin ve besin eksiklikleri sinir sistemine etki yaparak, ayak ve kaslarda zayıflamaya yol açabiliyor.

Denge kontrolü

Özellikle yaşlıların, zaman zaman dengelerini kontrol etmeleri gerekiyor. Bunun için 30’ar saniye süreyle her bir bacak üzerinde tek ayak üzerinde durmayı denemelisiniz. Duramıyorsanız, bir probleminiz var demektir. Yine, kolsuz bir sandalyeye oturup, hızla kalkarak 3 metre yürüyün ve hızla geri dönüp sandalyeye oturun. Bu işlemin 14 saniyeyi aşmaması gerekiyor. Aşıyorsa, düşme riskiniz var demektir.

B12 vitamininin eksikliği, sinir uçlarında harabete yol açmış olabilir. Yine, yeterli D vitamini alımı, düşmeyi engelleyici en önemli tedbir olur. Doktorunuzun önereceği egzersizler ve fizik tedavi de sıkıntılarınıza yardımcı olacaktır. Geceleri yatak odanızda, açık bir gece lambası bulundurun. Yürürken de ayağınızı sürtmek yerine adım atmayı deneyin.

Kafa vurmaları

Düşmeye bağlı olsun olmasın kafanın sert bir cisme vurulması, mutlaka önemsenmelidir. Vurma sonucu oluşan ve artan baş ağrısı ve dalgınlık varsa, derhal MR, vb. çektirilerek durum kontrol edilmelidir. Kafayı vurma, beyin fonksiyonlarında geçici bozukluklara da neden olabilir.

Haberin Devamı

Darp sonrası, dikkat kaybı, sürekli baş ağrısı, vücutta uyuşmalar, vücudun tek tarafında zayıflık, konuşma zorluğu, duyma kaybı, kulak çınlaması, çift görme veya görme kaybı oluşursa, hemen hastaneye gidilmelidir.

Birçok durumda, basit ilaçlarla bu çeşit sıkıntılar geçiştirilebilir ama zamanında bir doktor kontrolü şarttır. İyisi mi, düşmemek ve kafayı sert bir yere vurmamak için gereken her türlü tedbiri almak durumundayız.

Özellikle yaşlılıkta bu konulara çok dikkat etmeliyiz.