Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Küresel büyü-menin hızlanması, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke ekonomileri için olumlu sonuçlar veriyor. Büyüme beklentileri de, önceki dönemlerin aksine yukarı yönlü olarak revize ediliyor. Merkez bankası ve Akbank kaynaklı aşağıdaki tablo, küresel büyüme tahminlerinin son durumunu gösteriyor. Büyümelerin artması, yeni bir ekonomik kriz olma olasılığının azaldığı ve güvenin arttığı anlamına geliyor.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki büyüme oranlarında eş zamanlı bir toparlanma göze çarpıyor. Bu yeni durum, ekonomilerdeki karar vericilerin tahminlerini daha kolay yapmalarını sağladığı gibi, siyasi iktidarların da daha başarılı olmasına yol açacak. Aşağıdaki tabloda, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin büyüme trendini görüyoruz.

Haberin Devamı

İşleri kolaylaşıyor

Amerikan Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Birliği Merkez Bankası (ECB) genişleyici para politikaları uyguladı. ECB parasal genişlemeye devam ederken, FED küçük adımlarla, piyasaya şimdiye kadar verdiği parayı geri çekmeye çalışıyor.

Öte yandan, gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkelerin sıkı para politikası takip etmelerini istiyor. Zaten, bu olmaz ise, FED ve ECB’nin genişleyici para politikaları işe yaramıyor. Yükselen gelişmiş ülke borsa endeksleri, bu parasal genişlemenin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.

Merkez bankalarının Merkez Bankası kabul edilen BIS de, bizim de dahil olduğumuz üye merkez bankalarının, finansal istikrara önem vermesini ve finansal köpük oluşumunun önüne geçilmesini öneriyor. Oysa, özellikle ECB finansal köpük oluşturmaya devam ediyor. BIS ve ECB arasındaki atışma devam ediyor.