Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

2007 yılı sonunda Merkez Bankamız’da 2 milyar 764 milyon dolarlık altın varken bugün 19 milyar 979 milyon dolarlık altın var. Bu altın miktarı daha geçen yıl sonunda 9 milyar 888 milyon dolar idi. Yani, bir yılda altın rezervlerimize, Cumhuriyet tarihinde topladığımız kadar altın ilave ettik. Sevinebilirsiniz. Yine de, 2013 yılında, altının fiyatının düşmemesine dua edelim. Çünkü, fiyatları biz kontrol edemiyoruz.
* 2007 sonunda Merkez Bankası’nın döviz rezervleri 71 milyar 263 milyon dolar iken, bugün 100 milyar 676 milyon dolar. Üstelik, Değerleme Hesabı’na göre Merkez Bankası, dövizleri alırken şimdiki değerine göre 13 milyar 881 milyon Türk Lirası(TL) kâr etmiş. Bol döviz var. Sevinebilirsiniz.
* Açık Piyasa İşlemleri nedeniyle, Merkez Bankası’nın piyasadan 18 milyar 668 milyon TL alacağı var. Yani, piyasaya bu kadar ilave para çıkarılmış durumda. Ama, geçen yıl bu rakam 39 milyar 128 milyon TL idi. Merkez Bankası’nın 1 yıl içinde piyasadan bu fark kadar para çektiği; sıkı para politikası uyguladığı anlaşılıyor. Sevinebilirsiniz.
* Geçen yıl sonunda, toplam tutarı 485 milyar TL olan protestolu senet vardı. Protestolu senetlerin tutarı bu yıl kasım ayı sonunda bile 769.2 milyar TL’ye ulaştı. Protestolu senetlerin takip biçimi değiştiği için, tutar olduğundan yüksek görülmüş olabilir. Üzülmeyebiliriz.
* 2007 yılı sonunda 15.8 milyar dolara ulaşmış olan Merkez Bankası nezdindeki Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesapları ve Süper Döviz Hesapları’nın (işçi hesapları) toplam tutarı, 2012 yıl sonunda 7.1 milyar dolara düştü. Geçen yıl sonunda bile, bu hesapların büyüklüğü 9.1 milyar dolar civarındaydı. Merkez Bankası’nın borcu düşüyor. Bu konuda Merkez Bankası’nın büyük başarı elde ettiği anlaşılıyor. Çok sevinebilirsiniz.
* Bankacılık sektörünün toplam döviz mevduatı, bir sene önce 122.9 milyar dolar iken; şimdi 135.7 milyar dolara yükseldi. Sevinelim.
* Sermaye Piyasası Kanunu, Cumhurbaşkanı’na sunuldu. Yeni yılda, yeniliklerle geliyor. Sevinelim.
Bu yıl, ekonomide her şey daha iyi olacak. Mutluluklar sizinle olsun.