Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ödemeler dengemiz, geçen yıl yediğimiz döviz vurgunundan sonra düzelme yoluna girdi. Azalmaya başlamış olan Merkez Bankası döviz rezervlerimiz de artıyor. Döviz girişine paralel olarak, borsa endeksinde artışlar var. Yeni bir ekonomik denge, yavaş yavaş kendisini gösteriyor. Bu denge kuruluncaya kadar, bazı fiyat dengesizlikleri olması ve vurgunculara gün doğması kaçınılmaz. Şimdi yapılması gereken, yeni dengenin süratle sağlanması. Alınan tedbirler ve ücret artışları, yeni dengenin kurulmasında öncü rol oynadı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası ve Akbank kaynaklı aşağıdaki tablolar, geçen yılki döviz kazasının büyüklüğünü gösteriyor. Öte yandan, 2018 Haziran-Kasım arasındaki kur hareketinin ödemeler dengesi üzerindeki etkisi, hala devam ediyor.

ÖDEMELER DENGESİ

Cari dengedeki düzelme

2018 yılının ikinci yarısında, dış finansmanın süratle azaldığını ve Merkez Bankası’nın rezerv azaltmasına gitmeye mecbur kaldığını gördük. Aynı dönemde, cari dengede düzelme ile karşılaştık. Bu düzelme, kurların daha fazla yükselmemesinde ve süratle dengeye gelmesinde rol oynadı. Aşağıdaki tablo, cari açıkta 2019 yılındaki tahmini gerçekleşmeleri gösteriyor.

ÖDEMELER DENGESİ

(* tahmini rakam)
Beklentimiz, cari açıktaki düzelmenin 2019 yılında da süreceği yolunda.

Dış borç ödeme takvimi

Geldiğimiz ortamda, piyasalar özel sektörün ve merkezi yönetimin bu yıl ödemesi gereken dış borçları nasıl çevireceği ile ilgileniyor.

Aşağıdaki tablolar, özel sektörümüzün ve Hazinemizin, bu yılsonuna kadar ödemesi beklenen döviz miktarını gösteriyor.

ÖDEMELER DENGESİ

Bankalarımızın borçlarını yenilemekte bir zorlukla karşılaşmayacağı anlaşılıyor. Hazinemizin de döviz sıkıntısı yok. Bu durumda, borçların çevrilmesi zor görülmüyor.