Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

1940 yılında, ABD’nin Illinois eyaletinde, Polis Haberleşme Birliği (APCO), polis güçlerinin daha anlaşılır biçimde haberleşebilmesi için, “10” ile başlayan şifreli mesajlar kullanmaya başladı. Bu sistem, hala ABD’de, birçok Avrupa ülkesinde ve bir bölümü bizde de kullanılıyor. Artık, polis haberleşmesi, bazı kısa dalga bandı olan radyolardan dinlenebiliyor. Ancak, aşağıdaki kodları bilmeden, bu haberleşmeden bir şey anlayabilmeniz mümkün değil. Öte yandan, bu kodların birçok filmde sıkça yer aldığına şahit oluyoruz.

Haberin Devamı

Halen, ABD’de kullanılan ilginç kodlardan bazıları şöyle:

- 10-00 (Polis vuruldu. Acele cevap ve yardım.)

- 10.0 (Tehlike var.)

- 10-4 (Mesaj anlaşıldı.)

- 10-10 (Çatışma var.)

- 10-14 (Şüpheli hareketler içinde kişi var.)

- 10-16 (Kendi içimizde anlaşmazlık var.)

- 10-20 (Yerimiz....dır.)(20’niz neresi diye sorulabilir.)

- 10-24 (Acil yardım gerekli.)

- 10-26 (Şüpheliyi gözaltına alıyorum.)

- 10-29 (Geçmişteki hapis, gözaltı ve sabıkaları bildirin.)

- 10-31 (Suç işlenme olayı sürüyor.)

- 10-32 (Silahlı bir adam var.)

- 10-35 (Büyük bir olay var.)

- 10-39 (Siren ve ışıklar kullanıyoruz.)

- 10-40 (Sessizce yaklaşıyoruz.)

- 10-57 “Vur kaç” taktiği uygulayacağız.

- 10-80 (Takipteyiz.)

- 10-105 (Ölü var.)

- 10-109 (İntihar olayı var.)

Aynı olaya birden fazla polis gücü müdahale ederse, bu kodları polis güçlerinden sadece birisi kullanabiliyor. Diğerleri, farklı kodlara geçiyor.

Beş köşeli yıldız

Jamie Buchan’ın “Easy as Pi (Pi Kadar Kolay) kitabına göre, bayrağımızda yer alan beş köşeli yıldız (pentagram), tesadüfen seçilmemiş. Beş köşeli yıldızı 6.000 yıl önce ilk kez Sümerler kullanmış. Pisagor, İsa’dan önce 580-500 yıllarında, meşhur dik köşeli üçgen teoremini bulurken, beş köşeli yıldızdan faydalanmış. Yıldızın beş köşesi, toprak, ateş, su, hava ve gökyüzünü işaret eden beş klasik elementi ifade ediyor.

Tam bir geometrik eşitlikle çizilen pentagram, meşhur “altın oran”ın orantılarını taşıyor ve 1.618’in karesi ve kübünü esas alıyor. Öte yandan, Hıristiyanlar, pentagramın, İsa’nın çarmıha gerildiğinde kullanılan beş çiviyi temsil ettiğini söylüyorlar. Son zamanlarda kurulmuş ve Tanrı’yı tanımayan kişilerden oluşan Wicca dini de sembol olarak pentagramı kullanıyor.

Haberin Devamı

Altın oran

İki bin yıl önce bulunan “altın oran”, 1.6180339887.... rakamları ile ifade ediliyor. Bu oranla çizilen iki dikdörtgenden birisinin birbirine yaslı olamayan kenarı, ötekinden 1.618 oranında uzun oluyor. Aynı biçimde, “altın oran”ı esas alan spiraller de çizilebiliyor. Bu spiraller, “altın spiral” adını alıyor ve her 90 derece dönüm yaptıklarında, öncekiden “altın oran” kadar genişlemiş oluyorlar.

Mısır piramitlerinin inşası sırasında da, “altın oran” kullanıldı. Eflatun ve Öglit de “altın oran”ı kullandılar. Parthenon dahil, Yunan tapınaklarında yer alan süsleme ve heykellerde de, bu oranın kullanılmasına özen gösterildi. Leonardo da Vinci’nin, insan oranlarını resmeden meşhur çizimi ve Mona Lisa da altın orana uygun olarak yapılmış.

Modern mimari çizimlerin dehası sayılan, mimar Le Corbusier de “altın oran”ı çizimlerinde esas aldı.