Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kalkınma Bakanlığı kaynaklı aşağıdaki tablo, Kredi Garanti Fonu (KGF) ve vergi teşvikleri ile emeklilere ikramiye ödemesi sonrasında, bütçe açığının gayri safi milli hasılaya oranındaki artışı gösteriyor.

Emeklilere verilecek destek, bu yılın bütçesinde ek 24 milyar TL artışa neden oluyor. Bu artış milli gelirimizin % 0.7’sine karşılık geliyor. Yeni 135 milyar TL’lik teşvik paketinin de bu yıl ve önümüzdeki yıllarda bütçe açığını yükselteceğini söyleyebiliriz.

Dünyada yükselen kur ve petrol fiyatlarının ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarını etkilememesi için, akaryakıt fiyatları sabitlenmiş ve olası artışların özel tüketim vergisindeki indirimle telafi edilecek olması yeni bir bütçe açığına neden olacak. Bu açığın, milli gelirimizin % 2.6 - % 3’ü arasındaki bir oranda, bütçe açığına neden olacağını söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Seçim öncesi teşvikler

Olumlu bütçe gelişmeleri

Etkisi belirsiz olmakla birlikte, vergi barışının bütçeye ek bir kaynak sağlayacağı anlaşılıyor. Yurt dışından Türkiye’ye getirilecek paralardan % 1.5-2 vergi alınacağı açıklanmıştı. Bu verginin geçici olarak sıfırlanmasının da düşünülmesi gerekiyor.

Ayrıca, şu anda çift taraflı olarak % 4’ten % 3’e indirilmiş bulunan gayrimenkul alım satım vergisinin geçici bir süre için toplam % 0.5’e düşürülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Böylece, gayrimenkul stokunun azaltılması sağlanabilir. Bu tedbir ekonomiyi canlandıracağı için vergi gelirlerini de artıracaktır.

Buna ilave olarak, geçici bir süre için, gayrimenkuldeki katma değer vergisinin azaltılması veya tamamen kaldırılması gündeme getirilebilir.

Öncü göstergeler

Mart 2018 tarihinden itibaren, İmalat Sanayii Aktivite Endeksi (PMI), Tüketici Güven Endeksi ile Reel Sektör Güven Endeksi geriledi. Ekonomimizin yurt dışından görünümü de bozuldu. Ekonomi Bakanımız ile Merkez Bankası Başkanımızın birlikte gerçekleştirdikleri Londra ziyareti bu konuda önemli ölçüde değer yarattı. Benzer ziyaretlerin artarak sürmesi gerekiyor. Ekonomi yöneticileri her ay asgari 3-4 yurt dışı toplantıya katılarak, eldeki verileri dış ekonomik odaklarla paylaşmalıdır.

Haberin Devamı

Doğal olarak, Suriye’deki savaş hali ve jeopolitik durumumuz da ekonomik tercihleri etkiliyor ve dış tedirginliği artırıyor.