Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD Başkanı Trump’ın damadı Jared Kushner, bu haftaki Tıme dergisinin kapağını süslüyordu. Dergide kendisi ile yapılan geniş bir röportaj yer aldı. Benim anladığım, bu röportaj, Senato’ya gelen “Trump’ın düşürülmesi (impeachment)” duruşması öncesi, Yahudi oyları toparlama girişimi oldu.

Kushner, her ne kadar Trump için yeni ajanda yaratmadığını ve sadece verilen kararların yürütülmesine yardımcı olduğunu söylese de, İsrail’deki ABD Büyükelçiliği’nin Jerusalem’e taşınmasında baş rolü oynadığı biliniyor.

Haberin Devamı

Kushner’in odası, Trump’ın Beyaz Saray’daki yemek salonunun hemen yanında bulunuyor. Odada, Meksika Hükümeti’nin ABD-Meksika ticaret anlaşmasına sağladığı katkılar dolayısıyla Kushner’e verdiği Aztek Kartalı nişanı da yer alıyor.

İkinci en güçlü kişi

Trump’ın Başkanlık kampanyasını yürüten Brad Paracale, Kushner için “Beyaz Saray’ın içinde ve dışında Trump’tan sonraki en güçlü kişi” tanımlamasını kullanıyor.

Kushner, hep gülümsemesini ve espri anlayışını kaybetmemesini, günlük işinin bir parçası sayıyor. Trump’ın ikinci kez seçilmesi programını yürüten ve bu konuda bir milyon doların üstündeki her harcamaya izin veren kişi de o. Kushner’in 12 civarında danışmanı var. Başkalarının yanında Başkan’a görüş bildirmeme prensibi ile hareket ediyor.

Ortodoks bir Yahudi

Kushner, sıkı sıkıya dini prensipleri ile hareket eden Ortodoks Yahudi bir aileden geliyor ve ailesi ile bağlarını koruyor. Kushner 23 yaşinda iken, babası, amcasının vergi kaçırmasına yardım nedeni ile 14 ay hapis yattı.

Kushner, Trump’ın 2015 seçim kampanyasında Facebook’tan yardım almasına da katkıda bulundu. Kaşıkçı cinayeti sırasında, Trump’ın Suudi Prens Muhammed bin Salman’ı tutması kararının arkasında da Kushner vardı. Kushner’in İran karşıtı olduğu da biliniyor.

Hep bir numara

Trump’ın öz çocukları, şirketlerinin yönetimi ile; Kushner’in eşi İvanka popüler işlerle uğraşırken; Kushner, Meksika sınırına duvar inşası, Ortadoğu politikası gibi büyük işlerle uğraşıyor. Beyaz Saray’daki bazı yöneticiler, onun için “Bir işe burnunu sokarsa, işler karışır; yapılan iş iyi giderse, krediyi alır; kötü giderse, aradan sıvışır.” diyor.