Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Merkez Bankası Genel Kurulu’nun erkene alınması ile, Hazine’ye gelir kaydedilecek olan 37 milyar TL, Nisan ayı yerine Ocak ayında bütçeye aktarılmış oldu. Böylece, seçim harcamaları için, bütçeye yeni ekleme yapılmış bulunuyor. Bu işlem, Hazineciler için akıllı bir davranış; Merkez Bankacılar için ise, sıkı para politikasından verilmiş bir ödün sayılabilir.

Ekonomimizin yakın geçmişte büyük bir badire ile karşılaşmış bulunmasına rağmen; yabancılar için ekonomilerdeki en önemli iki göstergeden birisi sayılan “bütçe açığı” kaleminin, kontrollü gittiği anlaşılıyor. Faiz dışı bütçe dengesi, hala fazla veriyor.

Haberin Devamı

Yabancılar için ikinci en önemli gösterge, “cari açık” dengesidir. Bu konuda da, TL’nin önemli ölçüde değer kaybetmesi ile paralel olarak olumlu bir gelişme kaydedildi ve “cari açık” çok azaldı.

Bu gelişmeler, ekonomimizin toparlanmaya başladığını gösteriyor. Ancak, toparlanma yavaş olacak. BDDK, TÜİK ve Akbank kaynaklı aşağıdaki grafik, en kötüden dönüldüğünü ve toparlanmanın başladığını gösteriyor.

YIL BAŞLARKEN EKONOMİ

Krediler artıyor

Piyasada güven sağlandıkça, kredi aktivitesi artar. Kredi hacminin artması, ekonomiyi büyütür. Ancak, kredi hacminin artması da kalıcı büyüme için yeterli olmaz; bankacılık sektörü aktif kalitesinin artması ve geri dönmeyen kredi oranının düşmesi gerekir.

Ekonomimizde şu anda, %1.5 oranında reel bir büyüme sağlanması için lazım olan, “nominal TL kredisi büyüme gerekliliği”, %12.5 oranında. Yani, bu yıl ekonomimizde %1.5 büyüme sağlayabilmemiz için, kredilerde %12.5’luk bir büyüme sağlamamız gerekiyor. Bu da, gerçekleşebilir görünüyor.

Aşağıda, ekonomik büyümemizin genel durumu ve 2019 yılında bu durumu etkileyebilecek alt kırılımlar gösteriliyor.

YIL BAŞLARKEN EKONOMİ

Görüleceği gibi, beklenmedik bir bozulma ile karşılaşılmazsa, bu yıl asgari %1.5’luk bir büyüme sağlayabileceğiz. Yatırımların artırılması, alınması gereken ilk önlem olacak.