Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Borsa İstanbul temmuz ve ağustosta aşmayı denediği 100 bin sınırını bir kez daha test ediyor. Peki, 100 bin seviyesinin üzerinde kalıcı çıkış olacak mı?

Küresel ekonominin iki büyük oyuncusu ABD ve Çin’in aynı zamanda parasal genişleme yönünde adım atmaları ve anlaşmasız Brexit, risk iştahını güçlendirdi.

Gelişmekte olan ülke finansal varlıkları değerlenirken BIST 100 Endeksi 100 bin sınırını aştı. Peki, 100 bin seviyesinin üzeri kalıcı olabilecek mi? Ekonomik verilere bakıldığında Türkiye ekonomisi 2019’un ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 1.5 ile yüzde 2.0 olan piyasa beklentisinin altında daraldı.

Haberin Devamı

100 bin coşkusu kalıcı olur mu

Faiz indirimi...

Ekonomi üst üste 3 çeyrektir küçülüyor. Ancak toplam daralma hızı düşüyor. Ekonomideki büyüme ve borsadaki hareketler incelendiğinde, büyümenin düşüş eğilimine girdiği dönemlerde BIST 100 Endeksi’nin getirilerinin çok düşük ya da negatif olduğu gözlenirken ekonomide büyüme beklentilerinin arttığı dönemlerde borsada yükselişlerin yaşandığı gözlenmekte.

Borsada beklentiler alınırken gerçekleşmeler satılıyor. Endeksin hareketine baktığımızdaysa beklenenden daha yavaş gelen küçülme verisi ve enflasyonun beklentilerin altında açıklanması hisse senetlerine olumlu yansıdı. Öte yandan Merkez Bankası’ndan 250 baz puanlık faiz indirimi bekleniyor. Buna bağlı olarak hisse senetlerine ilgi sürüyor.

100 bin coşkusu kalıcı olur mu

16 aydır aşılamadı

Borsadaki alımların devamı yabancı ilgisi ile yakından alakalı bulunuyor. Yabancı payı 29 Ağustos’ta yüzde 63.64 seviyesini görerek yönünü yukarı çevirdi.

Endeks de 96.718 seviyesinden hareketle yükseliyor. Yabancı paylarının devamı borsanın 100 bin seviyesinin üzerinde kalmasını sağlayabilecektir. İlk hedef ise 105 bin. Bu seviye borsa açısından asıl önemli kritik direnç sınırı. 16 aydır 105 bin seviyesindeki direnç aşılabilmiş değil. Son iki aydır BIST 100 Endeksi 94 bin ve 96 bin seviyelerinin üzerinde hareket ediyor. Söz konusu durum endeksin enerji toplamasına ve çıkışını sürdürmesine olanak tanıyor. Değerleme oranlarına göre de fiyatlar aşırı iskontolu. Bu nedenle olumlu her bir gelişme piyasa tarafından alım yönünde değerlendirilecektir.

Haberin Devamı

100 bin coşkusu kalıcı olur mu