Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Küresel ticaret savaşları ve artan jeopolitik riskler yatırımcıları yeniden altına yöneltti. ABD - İran gerginliği ile son iki gün içinde hızlı yükselişe geçen altının onsu 1.528 dolardan 1.576 dolara yükseldi. Altına talep, cuma günü ABD’nin Irak’taki bir hava saldırısında üst düzey İran komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesinden sonra arttı. Gelişmenin, genişleyen bir Ortadoğu çatışmasına dönüşeceği endişeleri altına yönelimi güçlendirdi.

Altın, yeni yılın ikinci haftasında 7 yıllık zirveye yaklaştı. Paladyum ise rekor seviyelere tırmanıyor ve 2.026 dolar seviyesine çıktı. Paladyum, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra takı ve mücevher sektöründe kullanılmaya başlandı. Beyaz altın elde edilmesinde değerlendiriliyor. Günümüzde ise endüstride, diş hekimliğinde, otomotiv sektöründe kullanılan önemli bir metal.

Haberin Devamı

7 yılın zirvesine çıktı

1.550 direnci...

Geniş bir halk kesimince, altın ve gayrimenkul iki büyük “gerçek varlık” veya fiziksel varlık olarak kabul ediliyor. Bu nedenle, her ikisinden biri düşük performans gösterdiğinde, diğerinin değerinde bir artış görme eğilimi gerçekleşiyor.

ABD emlak piyasası için 2020’nin zayıf bir yıl olması bekleniyor. Yükselen jeopolitik risklerin de etkisi ile altının momentumunu sürdürmesi, altın için orta vadeli bir katalizör görevi görebilir. Altının ons fiyatı Eylül 2019’dan bu yana ilk kez 1.550 doları aştı ve 7 yılın zirve seviyesine çıktı.

Altında güçlü direnç seviyesi olan 1.550 dolar aşıldı. Bu seviye 2013’ten beri güçlü bir direnç seviyesi olarak kendini gösterdi. Bunun üzerinde 2020’nin ilk yarısında yeni bir ralli için altın konumlanmış görünüyor. Teknik olarak bakıldığında altın, 1.550 doların üzerinde kalırsa bir sonraki direnç seviyeleri 1.700 dolar ve 1.900 dolar olacak. Altın, ocak ayında sert bir satışla karşılanmadığı sürece 2011 seviyelerini test edebilir.

NEDEN YÜKSELİYOR?

Altında yaşanan yükselişin 3 nedeni:

Yükselen jeopolitik riskler.

Küresel konut piyasalarının düşük performansı.

Teknik olarak güçlü dirençlerin aşılması.