Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki devlet katkılarının asgari yüzde 10’u, borsada değerlendirilecek. Bu düzenlemeyle hisse piyasalarına 800 milyon ile 1 milyar lira civarında ilave kaynak girecek

TL ve borsa üzerindeki baskıyı kaldırmak için tüm araçları ile harekete geçen ekonomi yönetimi önce TL’ye talebi artırmak için döviz tarafında munzam karşılıkları 200 baz puan artırdı. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada munzam oranlarının artışıyla piyasadan 4.3 milyar dolar toplanmış olacağı belirtildi. Söz konusu munzam oranlarının artışı Merkez Bankası brüt rezervlerinin güçlendirilmesi amacını taşıyor. Bunun yanında döviz cinsi kredi plasmanları daha pahalı hale geldi. Öte yandan SPK emeklilik sistemi altındaki standart ve likit fonların içeriklerini düzenledi.

Haberin Devamı

Tahvile 2.5 milyar TL

Buna göre standart fonların en az yüzde 10’u hisse senetlerine yatırım yapacakken, para piyasası fonlarının en az yüzde 25’i devlet tahvillerine ayrılacak. Nisan sonu itibarıyla standart fonların toplamı 7.3 milyar TL civarında bulunuyordu. İçerideki bir miktar hisse senedi de göz önüne alındığında yaklaşık 500 milyon TL’lik yeni hisse senedi yatırımı yapılacak. Bunun yanında yine yaklaşık olarak 2.5 milyar TL’lik devlet tahvili yatırımı para piyasası fonlarında gerçekleştirilecek.

‘Borsa İstanbul’a emeklilik dopingi

Piyasa hareketlenir

Yeni getirilen önlemler Borsa İstanbul’da hareketlenmeye neden olabilir. Ancak uzun vadeli etkileri önümüzdeki dönemde kademeli olarak kendini gösterecektir. Yatırım fonlarındaki hisse senedi oranı yüzde 2.98, emeklilik fonlarındaki hisse senedi oranı ise yüzde 9.78. Bu oranlarda artış yaşanacaktır. Ancak yabancı alımlarında güçlü bir artış olmadıkça endeks üzerinde etkisi sınırlı olacaktır.

Önlemler ve etkileri

Alınan önlemler elbette piyasalarda karşılığını buluyor ve ilk etkisi fiyat hareketlerinde olumlu yönde canlanma olarak geri dönüyor. Bununla birlikte yurt içerisinde ve yurtdışındaki gelişmeler ekonomik verilerdeki bozulmalar, artan risk primi piyasalardaki fiyat dengelenmesinin önüne geçiyor. Her yeni getirilen uygulamaya, içeriğine bakılmaksızın tepki oluşmaya başlıyor. Yatırımcı ise reel getiriye fokuslanmış durumda. Kendisine reel getiri vaat eden yatırım aracına yöneliyor.

Haberin Devamı

‘Borsa İstanbul’a emeklilik dopingi

‘Devlet katkısı’ tutarı 11 milyar lirayı aştı!

Diğer yandan Özel Emeklilik Fonlarında da yeni değişiklik devreye girdi. Dün sabah Resmi Gazete’de yayınlanan yeni değişikliğe göre özel emeklilik sistemindeki devlet katkısı tutarının en az yüzde 10’luk kısmı hisse senetlerine yatırılacak.

Mart sonu itibarı ile devlet katkılarının toplam tutarı 11 milyar TL olarak açıklanmıştı. İş Yatırım, konu ile ilgili değerlendirmesinde yeni düzenleme ile birlikte hisse senedi piyasalarına 800 milyon ile 1 milyar TL civarında ilave kaynak girmesini beklediğini belirtiyor.

SPK’nın yeni uygulaması son dönemde hızlı bir şekilde yükselen tahvil faizlerinin kademeli de olsa gerileyebileceğini düşündürüyor. Kararın 31 Temmuz itibarıyla uygulanacak olması nedeniyle tahvil piyasasında kademeli bir değişim öngörülüyor.