Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Dolar/TL kurunda yine bir dalgalanma yaşandı. Bu dalgalanma kısa süreli hareket etmek isteyen hedge fonlara fırsat yaratıyor. Trend gelişmekte olan ülkeler lehine olmasına rağmen Türkiye’de dalgalanmalar azalmadı

Piyasalarda bir kez daha tansiyon arttı. 10 Ağustos, 22 Mart ve 12 Nisan tarihleri dolar kurunun sert ataklarının yaşandığı günler. Aralık süreleri kısalırken dalga boylarında henüz azalma yok. Saniyelerle fiyat değişimlerinin gözlendiği, Kapalıçarşıda insanların gözlerini alamadığı ekranlar ve masa başında hızla trade etmeye çalışan dealer’lar günün hareketli fotoğrafını ortaya koymakta. Algoritmik işlemler ve zarar kes noktaları pozisyonların çok daha kısa sürelerde kapanmasına neden oluyor. Günü günde kapatma eğiliminin güçlendiği işlemlere doğru gidilmekte.

Haberin Devamı

Paraya sıcak takip

Kurun bu yüksek dalgalanması yerlilerin de hareketlerinde sıcak parayı takip etmesine neden oluyor. Zira para bir süredir güvenli liman olarak gördüğü dolara kayıyor. Yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarında 800 milyon dolarlık satış gerçekleşti. Bu satışa rağmen hâlâ yurtiçi yerleşiklerin döviz pozisyonu 181 milyar dolar ile zirvede. Satış var fakat henüz çözülme başlangıcı değil. Dövizden uzaklaşma ancak alternatif bir tercihin güçlenebilmesi ile mümkün. Kurun 5.80’in altında kalabilmesi ve alternatiflerin reel getiri vaat edebilmesi yurtiçi yerleşiklerin birikimlerini dövizden TL varlıklarına kaydırmasına imkân verecektir.

S-400 konusu

Türkiye’nin mali piyasalarında yabancı yatırımcılar arasında Amerikalılar ağırlıkta bulunuyor. Söz konusu durum atılan her siyasi adımın ekonomik bir yansımasını da kaçınılmaz kılıyor. Yabancı analiz raporlarında da bunu gözlemlemek mümkün. Raporlar S-400 ile ilgili gerilime dikkat çekiyor. Füzelerin teslimiyle ilgili program netlik kazandıkça ABD ile olan gerilim de artmakta ve bunun yansımasını dolar kurunda artış olarak gözlenmekte. Bu gerilimin bir noktada dengesini bulacağını da öngörmek gerekiyor. Türkiye mevcut durumda hem ABD ile hem de Rusya ile belli bir dengeyi korumakta kararlı. Bununla birlikte atılan her siyasi adım ya da tercih döviz kuruna yansıması olurken yabancı yatırımcıların da kararlarını etkilemekte. Yabancı yatırımcıya güven verecek uygulamalar sermaye çıkışını durduracağı gibi girişini de teşvik edeceği göz ardı edilmemeli.

Haberin Devamı

Bu dalga kısa vadeli fonlara yarıyor
Dolar kurunda 5.80 önemli

Dolar kurunda 5,62 seviyesinin geçilmesi ile birlikte yükselişin de önü açıldı. Özellikle 5,80 direnci bu seviyeden sonra önemli. 5,80 seviyesi yukarı doğru kırılırsa ilk hedef 6,50 olacaktır. 5,80’in altında 5,62, ve 5,45 seviyeleri takip edilmeli. Kurda 5,80 direnci kalıcı olarak aşılmazsa aşağı yönlü bir hareketin güçlendiği düşünülebilir.

Türkiye’nin risk primi 434 seviyesinde ve yüksek seyrini koruyor. 19 Mart’ta 298 seviyesine gerileyen Türkiye risk priminin yeniden 400’ün üzerinde çıkması, TL varlıklara güvenin azaldığı anlamına geliyor. Doların hızlı tırmanışa geçmesi, gösterge faizin yüzde 22’ye çıkması, borsanın 95.977’ye gerilemesi bunun bir göstergesi olmakla birlikte yabancı para çıkışının da olduğuna dikkat çekiyor. Bu göstergenin aşağı gerilemesi borçlanma maliyetlerinin düşmesi için önem taşıyor.

Haberin Devamı

Yabancının hareketi

Yabancıların hisse ve tahvildeki hareketleri incelendiğinde, satış yaptıkları görülüyor. 29 Mart - 5 Nisan haftasında yurtdışı yerleşik yatırımcılar reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 156,4 milyon dolar hisse senedi ve 38,9 milyon dolar repo dahil Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) satışı gerçekleştirdi.
Yılbaşından beri yurtdışı yerleşikler toplam 721,4 milyon dolar hisse senedi alımı yaparken, 1.613 milyon dolarlık DİBS satışı yaptı. Yurtdışı yerleşikler böylelikle 2019 yılında toplam 891,8 milyon dolarlık net menkul kıymet satışı gerçekleştirdi.

Bu dalga kısa vadeli fonlara yarıyor

Fed faiz artırım beklentisi öteleniyor

Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde dalgalanmalar yaşanırken ABD faiz artış beklentisi 2020’nin son çeyreğine öteleniyor. Goldman Sachs ekonomistleri düşük enflasyonu ve merkez bankası kararlarındaki siyasi etkiyi işaret ederek Fed faiz artırımı tahminlerini öteledi. Kurum, Fed’in 2020 yılının dördüncü çeyreğinde faiz artırımına gitmesini bekliyor. Goldman’ın önceki tahmini gelecek yılın ilk çeyreğinde faiz artırımına gidileceği yönündeydi. Banka, 2019’un ikinci yarısı için ABD büyüme tahminini yüzde 2,5’e, 2020’nin ilk yarısı için yüzde 2.25’e yükseltmesine rağmen faiz tahminlerini öteledi.

Borsa İstanbul’da işlem gören 410 şirketten 81 tanesi halka arzından bu yana kâr ediyor. Kâr eden şirketlerin sektörel dağılımına bakıldığında gayrimenkul ve çimento firmaları öne çıktığı gözleniyor. 10 gayrimenkul, 10 çimento ve cam, 4 bilişim ve yazılım, 5 holding, 5 diğer kimyasal ürünler, 2 sigorta, 2 banka, 3 bayındırlık ve imar, 4 dayanıklı tüketim, 3 şirket otomotiv ve otomotiv yan sanayi, sektöründe yer alıyor.

Bu dalga kısa vadeli fonlara yarıyor