Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Yurtdışı piyasalarda yaşanan sert satış dalgası BIST 100’de de etkisini gösterirken dolar kuru 3.8189’a çıktı. Borsada dalgalı seyir şubat boyunca sürecek. Küresel piyasalardaki gelişmeler yön verici olacak.

ABD borsalarında başlayan ve tüm piyasalara yayılan satış dalgası, BIST 100 Endeksi’nin ocak ayında test ettiği 121 bin seviyesindeki zirvesinden gerilemesinin sürmesine neden oldu. Aynı sürede dolar/TL kuru 3,72’lerden başladığı çıkışını 3,8189’lere kadar sürdürdü. Endeks cuma günü kapanışını, geçtiğimiz 29 Ocak günü test edilen zirvesi 121.532’nin yaklaşık yüzde 7,5 aşağısında kapattı. Endeks yaşanan gerilemeye rağmen destek seviyesi olan 112.500’ün üzerinde tutunmayı başardı. Haftanın son işlem gününde 112,503 puana kadar gerileyen BIST 100 Endeksinde kapanış 113.590 olurken haftalık değer kaybı da yüzde 3,83’te kaldı. Piyasalarda yaşanan sert hareketler borsalarda yükselişin bitip bitmediği yönündeki tartışmaları da beraberinde getirdi. Bol para ve yüksek şirket karlılıkları ile tırmanışta olan küresel piyasalardaki büyük dalganın sona erme ihtimali moralleri bozdu. Ancak satışların henüz çok güçlü olmadığını görüyoruz. Zirve seviyelerde gerçekleşen bu düzeltme hareketi biraz zamana yayılabilir ancak ertesinde BIST 100 Endeksi’ni son bir hareket daha beklemekte. Bu da yatırımcılar açısından bilançoların açıklandığı şu günlerde hisse senetlerindeki düşüşlerin alım fırsatı oluşturmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

DALGAYA KAPILMAYIN

Risk göstergeleri

Öte yandan gelişmekte olan ülkelerin kurlarında aşırı bir değer kaybı gözlenmiyor. Bu da piyasalardaki geri çekilmelerin sınırlı kalabileceği beklentisini güçlendiriyor. Önümüzdeki hafta küresel piyasalardaki gelişmeler yön belirleyici olmaya devam edecek.

Piyasalardaki risk göstergelerine bakıldığında ocak ayına 154 seviyesinden başlayan Türkiye’nin Kredi Risk Primi (CDS) oranının 184,05 seviyesine kadar tırmandığı gözleniyor. CDS oranının 200 seviyesinin üzerine çıkması TL varlıklarda satış baskısının artmasına neden olacaktır. CDS oranında yaşanan tırmanış piyasalarda risk algısının güçlendiğine işaret eden bir göstergedir. İkinci bir risk göstergesi olan Korku Endeksi VIX, 17’lerden başladığı hafta içerisinde 40’a kadar tırmandıysa da yüksek seyrini korumasına rağmen 30 seviyesinin altına indi ve haftayı 29,06’dan tamamladı.

Haberin Devamı

Gelişmekte olan piyasalardaki hareket hakkında fikir veren MSCI Gelişmekte olan Piyasalar Endeksi (MXEF) 26 Ocak’tan bu yana düşüyor. MXEF, haftayı 1.142 seviyesinden tamamladı. 2007 yılından bu yana ilk defa ocak ayında 1200’lerin üzerine tırmanan söz konusu gösterge endeksi şimdilerde gelişmekte olan ülkelerin borsalarındaki kâr satışlarıyla geriliyor. Kâr satışlarının derinleşmesi beraberinde güç kaybını artıracaktır. Bununla birlikte henüz gelen satışlar düzeltme niteliğinde bulunuyor.

DALGAYA KAPILMAYIN

Kazandıran 3 sektör

2018’e hızlı başlayan borsada yılbaşından bu yana elektrik, turizm ve ulaştırma hisseleri yatırımcıya kısa sürede iyi getiri sağladı. Elektrik hisselerindeki değer artışı yüzde 28 olurken turizm sektörü hisseleri yüzde 12,03, ulaştırma sektörü hisseleri de yüzde 7,9 oranında değer kazandı. 8 Şubat’ta 6,25 seviyesinden Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan Enerjisa hisseleri 7,20 seviyesine kadar yükseldikten sonra haftayı 6.60 TL’den tamamladı. Hisse için analist beklentileri yüzde 30’luk değer artışına işaret ediyor.

Haberin Devamı

Dolar ve borsada kritik eşikler

DALGAYA KAPILMAYIN


Dolar Endeksi (DXY) son bir yılın en düşük seviyesinden yukarı doğru hareketlendi. Buna bağlı olarak Dolar/TL’de çıkışa geçti. Dolar kuru haftayı 3,8189 seviyesinden tamamladı. Dolar/TL’nin 3,80’in üzerindeki hareketi riskli. Dirençler 3,83 ve 3,85 ve 3,89’da bulunuyor. FED’in faiz artış sayısı beklentisine bağlı olarak kurda yaşanabilecek sert dalgalanmalar, yabancıların hisse pozisyonlarında satışa yönelmelerine ve dolara geçmelerine neden olabilir. Böylesi bir durumda borsada satışların arttığını görebileceğiz. Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi’nde düzeltme sonrası yeni bir hareketlenme ise mart ayında gerçekleşebilir. Şubat ayının kalan kısmında daha çok dalgalı hisse hareketlerini görebiliriz. Bununla birlikte bilançolar açıklanıyor ve kârlı hisseler borsadaki seçici hareketlerin öne çıkarak Borsa İstanbul’un destek seviyelerinin üzerinde tutunmasını sağlayabilir. BİST 100 Endeksi de önümüzdeki hafta destek olarak önce çıkan 111.00-112.000 aralığında tutunmaya çalışacak. Endeks için önemli dirençler ise 115.000 ve 116,000 de bulunuyor. 116 bin aşılırsa o zaman yeniden zirve seviyeler konuşulmaya başlanacak.

Yabancılar bu hisseleri takibe aldı

Borsa İstanbul’da geçtiğimiz yıl 1 milyar 790 milyon dolarlık net alım yapan yabancı yatırımcılar, ocak ayında da alım yapmaya devam etti. Yılın ilk ayında 25 milyon dolarlık alım yapan yabancıların ağırlıklı olarak sanayi ve hizmet sektörü hisselerine yöneldikleri gözleniyor. Fakat yabancıların ocak ayında gerçekleştirdiği alımlar geçtiğimiz yılın ocak ayı kadar güçlü değil. Geçtiğimiz yıl yabancılar, ocak ayında 817 milyon dolarlık net alım gerçekleştirmişti. Bununla birlikte alımların devam etmesi hisse senetlerinde prim potansiyeli olduğu yönünde beklentiye sahip olduklarını gösteriyor. Yabancılar geçtiğimiz ay net alımda en fazla Aselsan, Türk Hava Yolları, Vestel, İş Bankası (C), Zorlu Enerji, Yapı ve Kredi Bank., Kardemir (D), Pegasus, Akbank, Mavi hisselerini tercih etti En fazla alınan ilk on hissenin üç tanesini banka sektörü hissesi oluştururken, dört hisse hizmet sektöründe, kalan üç hisse ise sanayi sektöründe yer alıyor. Türk Hava Yolları ve Kardemir D geçtiğimiz yıl da yabancıların en fazla alım yaptığı ilk beş hisse arasında yer alıyordu. Yabancıların en fazla net satış yaptığı hisseler ise Tüpraş, Ereğli Demir Çelik, Emlak Konut GMYO, Halk Bankası ve Koza Altın. Gelinen aşamada yabancıların sanayi ve hizmet sektöründe alımlarını devam etmekle birlikte daha seçici davrandıkları gözleniyor.