Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Uluslararası piyasalardaki gelişmeler ve ekonomideki karar vericilerden gelen sinyaller piyasalara moral verdi. Dolar düşüşte

Uluslararası piyasalardaki gelişmeler ve ekonomideki karar vericilerden gelen mesajlar piyasalara can suyu oldu. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı sonrası ekonomideki karar vericiler, bir faiz indirimi ihtimalinin güçlendiğini belirtti. Uluslararası piyasalardaki gelişmeler ve ekonomideki karar vericilerin açıklamaları Türkiye’de piyasalara moral verdi. Dolar kuru 5.80 TL seviyesinin altına geriledi. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) genişleme yönünde adım atmaya hazır olduğunu söylemesi de rahatlama sağladı.

Haberin Devamı

G20 zirvesi

Şimdi ise gözler G20 zirvesinde. Zirvede atılacak adımlar ve uluslararası ilişkilerde beklenen olumlu adımların bunda etkisi olduğu değerlendiriliyor.

Bu beklentiler sonrasında dolar kuru 5.74 TL seviyesine geriledi. Dolar/TL son bir yıl içerisinde 7.23 seviyesinden 5.16’lara alçalan bir üçgen oluşturarak geriledi. Yukarı hareketlerde en yüksek seviye 6.25 ile görüldü. Dolar/TL mayısta test edilen bu seviye sonrası düşüşte. Kurda güçlü destek 5.70 seviyesinde bulunuyor.

DOLAR DÜŞÜŞTE GÖZLER G20’DE

Dolar kuru alçalan bir trendde hareket ediyor. Fibonacci geri çekilme seviyelerine göre düşüşün sürmesi halinde ilk destek 5.70 seviyesinde bulunuyor. Olası yukarı hareketlerde 5.83 ve 5.99 seviyelerindeki dirençler önemli.

DOLAR DÜŞÜŞTE GÖZLER G20’DE

Dolar/TL’nin son 1 yıldaki fiyat seyrine bakarsak kurun kısa vadeli ortalamaların altına kayması olumlu. Eğer tekrar yukarı doğru kırılmazsa ortalamaların aşağı hareketi güçlenebilir.

İşte dövizi gevşeten 10 ÖNEMLİ GELİŞME

Dolar/TL’de düşüşe neden olan 10 önemli gelişme şöyle:

1. Uluslararası piyasalardaki gelişmeler ve ekonomideki karar vericilerin açıklamaları.

2. ECB’den yapılan parasal genişlemeye yönelik açıklamalar.

3. Dolar/TL’nin alçalan trendinin devam etmesi.

4. Teknik olarak 7, 20 ve 50 günlük ortalamaların altına kayılması.

5. 17 Haziran’da 478 olan Türkiye’nin kredi risk priminin 451’e gerilemesi.

6. G20 zirvesinde atılması beklenen adımlar ve ülkeler arası ilişkilerde olumlu gelişmeler beklentisi.

Haberin Devamı

7. İstanbul seçimlerinin geride kalacak olması ve ekonomiye odaklanılma beklentisi.

8. Dolar Endeksi’nde (DXY) görülen gerileme.

9. Ticaret savaşlarında nefes alma beklentisi: ABD Başkanı Trump ile Çinli mevkidaşı Şi’nin Osaka’da görüşmesi ve olumlu mesaj vermeleri bekleniyor.

10. Kurdaki yükseliş hızının gücünü gösteren momentumun 100 sınırını aşamayarak yönünü aşağı çevirmesi ve 98’e gerilemesi.

Kur daha geriler mi?

Seçim atmosferi olmasa doların mevcut seviyelerin altında işlem görmesi şaşırtıcı olmazdı. Yurtdışı gelişmeler gelişmekte olan ülkelere para akışını destekler nitelikte Yılbaşına kadar TL varlıklara ilgi artabilir. Kurun kalıcı gerilemesi ve bant hareketine dönebilmesi için ekonomide öncü sinyallerin pozitife dönmesi oldukça önemli. Kredi risk priminin gerilemesine neden olabilecek her gelişme kurda aşağı trendin güçlenmesini sağlayacaktır.

Yeni bir fırsat penceresi açıldı
İş Yatırım Menkul Değerler

Beklentiden daha güvercin Fed açıklaması sonrası temmuzda faiz indirim ihtimali artarken piyasalar için yeni bir fırsat penceresi açıldı.

Haberin Devamı

Kısa vadeli ABD tahvilleri, altın ve gelişmekte olan ülke kurları Fed açıklaması sonrası en çok prim yapan varlık grupları. Fed vadeli fiyatlamaları temmuz, ağustos ve aralıkta 25 baz puan ve 3 faiz indirimi fiyatlıyor.

Piyasalarda risk iştahı arttı
Ata Yatırım

Tüm dünya piyasalarında Fed’in aldığı kararın coşkusu yaşanıyor. Hisse senetleri yükselirken, tahvil faizleri düştü, dolar değer kaybetti, altın ise çok sert yükseldi.

Amerikan Merkez Bankası Fed, faiz indirimi sinyali verirken, sabırlı ibaresini kaldırdı, enflasyon beklentilerini aşağı revize etti. Artık piyasa temmuz ve eylülde faiz indirim fiyatlamasını daha net yapıyor.

Faiz indirim sinyali geldi
Barış Ürkün Ahlatçı Yatırım

Fed’in 8 üyesi yılsonuna kadar daha düşük faiz oranları bekliyor. Şiddeti artan ticaret savaşlarının yarattığı belirsizlik toplantı metnine eklendi.

Fed, ABD ekonomisinde özellikle hedeften uzaklaşan eden enflasyon üzerinden edindiği endişeleri belirsizlik ifadesiyle birleştirerek gelecek toplantıda bir faiz indiriminin geleceğine yönelik ilk sinyali vermiş oldu. Dolar/TL’de 5.72 ve 5.65 destek seviyeleri takip edilecek.

Piyasalar güçlü bir mesaj verdi
Ak Yatırım

Fed’den daha destekleyici para politikasına işaret eden güçlü sinyallerle, piyasalarda kurumun yılsonuna kadar 2 ya da 3 faiz indirimi yapabileceği fiyatlanıyor.

Gelişmelerle; ABD 2 yıllık devlet tahvili getirileri yüzde 1.74’e gerilerken, 10 yıllık devlet tahvili getirileri de yüzde 2.03 düzeyine geriledi. Dolar ise gerek diğer gelişmiş ülke para birimlerine gerekse gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı geriledi.

Düşüş ivme kazanabilir
Serdar Pazı QNB Finansinvest

Fed 2019 yılı için faiz indirim beklentilerini daha da kuvvetlendirdi. Fed açıklamalarının ardından gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değerlenirken, dolar kurunda da benzer bir seyir gözlemliyoruz. 5.80 seviyesi direnç haline gelirken, 5.72 önemli destek konumunda. Bu seviye kırılırsa düşüş ivme kazanabilir.