Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Merkez Bankası faizi piyasa beklentilerinin üstünde 75 baz puan artırdı. Fakat küresel piyasalardaki olumsuz dalgalanma ve seçim süreciyle faiz artışının etkisi 15 dakika sürdü.

Tüm gözlerin kilitlendiği 25 Nisan faiz kararı açıklandı. TCMB geç likidite penceresinde (GLP) faizi 75 baz puan artırdı. Son günlerde ihtiyaç duyulması halinde ilave sıkılaştırma yapılabileceğini belirten TCMB sıkı para politikası duruşunu değiştirmedi. Enflasyona odaklı tavrını korudu. Fakat küresel piyasalardaki satış dalgası ve yurt içerisindeki seçim süreci ile TCMB’nin faiz kararı beklenen etkiyi göstermedi. TCMB kararı sonrası ilk tepkisi olumlu olan piyasalar 15 dakika sonra yeninden hareketlendi. Dolar/TL faiz kararı ile 4.0350 seviyesine kadar çekildikten sonra yeninden 4.0931 seviyesine yükseldi. BIST 100 Endeksi 109.920 seviyesini gördükten sonra 107.918’e geriledi. Gösterge faiz ise 14.27-14.25 bandındaki hareketini korudu.

Haberin Devamı

Faiz hamlesi

Faiz artışı öncesinde piyasanın genel beklentisi geç likidite penceresi (GLP) fonlama faizinde artış meydana gelmesiydi. Yerli yatırımcılar 50 baz puanlık bir artış beklerken, yabancı yatırımcıların faiz artış beklentisi 75-125 arasındaydı. Analistlerin faiz kararı öncesinde değerlendirmesi ise Merkez Bankası’nın 50 baz puanın üzerinde faiz artışı yapmasının Türk lirasındaki kayıpları sınırlayarak Borsa İstanbul’u ve 10 yıllık tahvilleri destekleyebileceği yönündeydi.

Faiz hamlesi

Küresel baskılar

Ancak piyasalardaki hareketin küresel etkilerden uzak gerçekleşmesi zor. Üstelik dolar kuru tüm para birimlerine karşı değer kazanıyor. Dolar Endeksi (DXY) 91.15 seviyesine yükseldi. ABD 10 yıllık tahvilleri yüzde 3 seviyesini aşarak yüzde 3.03 seviyesine çıktı. Dünya borsalarına baktığımızda 24 Nisan itibari ile ABD hisseleri beş gün üst üste geriledi. Bu Mart 2017’den beri en kötü döneme işaret ediyor. Petrol fiyatları yükselişte. Brent petrol 2014 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. 75 doları gördükten sonra 73 dolar seviyesinde seyrediyor. İşte böyle bir ortamda faiz kararının etkisinin sınırlı olması normal. Piyasalar seçim dönemlerinde genellikle zayıf bir seyir izliyor. Buna bir de küresel satış baskısının eklenmesi volatilitenin artacağını gösteriyor. Yatırımcıların temkinli hareket etmeleri, hisselerde seçici kurda ise yukarı yönlü baskıyı göz ardı etmemelerinde fayda var.

Haberin Devamı

Kredi risk primi 200’ün altında

Küresel piyasalardaki satış dalgası ve seçim sürecine rağmen Türkiye’nin kredi risk primini gösteren 5 yıllık CDS oranı 195 seviyesinde. 11 Nisan’da 211.25 seviyesine yükselen CDS oranı 25 Nisan’da 195 seviyesine düştü. Risk priminin 200 seviyesinin altına gerilemesi olumlu. Kalıcı bir şekilde 200 seviyesinin altındaki seyrini koruması TL varlıklarına olan ilgiyi artırabilir.