Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

‘Mavi Kuş’ operasyonu

SPK sosyal medyada manipülasyona karşı atağa geçti. Başta Twitter olmak üzere sosyal medyadaki al-sat ve pozisyon tavsiyelerini yakın takibe alan SPK hukuki işlem başlatıyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sosyal medya hesapları üzerinden, yatırımcıların yönlendirilerek mağdur edilmeye çalışıldığını bildirerek inceleme başlattı. Kurum, hukuki işlemleri başlatacak.

Keskin bir uyarı

Son dönemde hisse, döviz, tahvil üzerine analizler, “al-sat” tavsiyeleri, gün içi pozisyonlar dahi sosyal medya hesapları üzerinden yazılıp çizilmekte. “Sabah bu hisseyi aldım. Şu seviyeden satıyorum” değerlendirmeleri yatırımcılar nezdinde sosyal medya fenomenlerine ilgiyi de arttırdı. “Her söylediği çıkıyor” söylemleri kullanıcıların takipçi sayılarını yükseltirken hisse senetleri ve kur hareketlerindeki tavsiyeler de daha fazla izlenir oldu.

Haberin Devamı

SPK bu konuda kesin bir uyarıda bulunurken; “Herhangi bir makul gerekçeye dayanmayan, tamamıyla yatırımcıların aldatılmasına ve mağdur edilmesine yönelik olduğuna dair ciddi emareler bulunan söz konusu fiilleri işleyenler ve bunlarla birlikte hareket edenler hakkında gerekli hukuki işlemler yapılmaktadır“ açıklamasında bulundu.

SPK bu yıl içinde ilk olarak geçtiğimiz şubat ayında Martı hissesiyle ilgili bir karar aldı. Kurul, 15 Ağustos- 22 Eylül 2017 döneminin öncesi ve sonrasında sosyal medya üzerinden yanıltıcı paylaşımlarda bulunduğu için bir kişi hakkında yaptırımlarda bulundu.

Uç artık, durma koş

20 Aralık’ta RTA Laboratuvarları hissesindeki işlemler ve Twitter’da yapılan açıklamalar SPK’yı harekete geçirmiş görünüyor. Şirket hisseleri bir günde yüzde 20 değer kaybederken söz konusu Twitter kullanıcısının “Tavan olmalı, uç artık, durma koş..” tweet’lerine itibar edenler hisse senetleri hızla düşerken zarar etmekten kurtulamadı.

Kısa vadede kazanç hırsı

Bir günde yüzde 20’lik getiri bekleyenler aldıkları riski göz ardı ederken kazançlarını katlayacakları duygusu ile hareket edebilmekteler. Hissenin fiyatı hızla düşerken dahi beklentileri devam eden bireysel yatırımcılar kayıpları arttıkça gerçek durumla da karşı karşıya kalıyorlar.

Haberin Devamı

‘Mavi Kuş’ operasyonu

Hareketlerin en fazla gözlendiği guruptan biri de D grubu hisseler. Bu hisseler kredili alım işlemi veya açığa satışa konu olamazlar. BİST pay piyasası dışında kalan, Gelişen İşletmeler Piyasası, Serbest İşlem Platformu, Nitelikli Yatırımcı İhraç Pazarı ve Yakın İzleme Pazarı’nda işlem gören paylar D grubu oluyor.

Bu hisselere baktığımızda oynaklığın yüksek, getirilerin zikzaklar çizdiği bir tablo ile karşılaşıyoruz. Çoğunlukla sermayesi düşük olan bu şirketlerde yapay hareketler çok oluyor, iniş ve çıkışlardan kaybeden bireysel yatırımcı oluyor. Bu grupta 9 hisse yılbaşından bu yana yüzde 50’nin üzerinde düştü.

Makul getiriye razı olunmuyor

Borsa tarihi dip seviyelerind. Peki, yatırımcılar neden fiyatları aşırı düşen sektörünün öncü hisselerini almıyor da gidip satış bile yapabilmesinin sorun olabileceği sığ senetleri alıyor? Neden yükseliş vaat eden hesapları takip ediyor? Bunun arkasında sadece daha fazla kazanma hırsı var.

Haberin Devamı

Sığ tahtada büyük oyun!

Derinliği düşük, sığ hisse senetlerinde yapılan işlemler milyonluk alım ve satımlarla çok ciddi fiyat hareketlerinin gerçekleşmesine neden olabilmekte.

Zararda, öz sermayesini yitirmiş bir şirketin hisseleri şirket zarardan kurtulacak haberleri ile bir anda prim yapabilmekte.