Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Piyasalar 300 baz puanlık faiz artırımına rağmen sakinleşmedi. Dolar 4.7156 TL’de bulunurken euro 5.4941 seviyesinde. Kurun yükselişini durduracak adımlar yetersiz kaldı. İstikrar için daha güçlü adımlar gerekiyor

Diken üzerinde olan piyasalarda tansiyon hayli yüksek. Merkez Bankası’nın faizi 300 baz puan artırmasına rağmen dolar istenen seviyelere gerilemedi ve yükseliş eğilimine yönelik sinyaller üretmeye devam ediyor. Merkez’İn faiz hamlesinin geç kalınmış ve kur artışını frenlemek için geride kalınmış bir adım olarak gören piyasalar, daha etkili adımların gelmesini bekliyor. Yüksek cari açık ve enflasyonla mücadele konusunda atılacak adımları beklemek gerekiyor. Ancak kaygı bu adımların atılmasında da gecikilebileceği yönünde.

Haberin Devamı

Goldman Sachs, faiz artışının sadece 25 Nisan’daki toplantıdan bu yana TL’de yaşanan değer kaybının ardından gerçekleşecek ek enflasyonu telafi ettiğinin altını çiziyor. Kurum, bu noktada faizlerdeki artışın devamının gelebileceği yönünde sinyaller verirken TCMB’nin istikrarı sağlamaya istekli olduğunu göstermesi için 7 Haziran toplantısında daha fazla faiz artışını beklediğini dile getirdi.

Para piyasaları daha güçlü adımlar bekliyor

UniCredit ise faizdeki artışın geçici bir toparlanma yaratacağını belirtirken Wells Fargo, Merkez Bankası’ndan enflasyonu aşağı çekmeye yönelik daha somut ve sürdürülebilir sinyaller gelmedikçe TL’nin baskı altında kalmaya devam etmesinin muhtemel olduğunu belirtti. Kurda yaşanan sert artışla birlikte Merkez’in faiz argümanını devreye almasıyla birlikte Dolar/TL kuru 4.54 seviyesine geriledi. Bununla birlikte düşüş sınırlı kaldı ve yeniden yükselişe geçti. Çıkışla tekrar 4.70 seviyesinin üzerine çıkarken dolar kurunun 4.70 seviyesinin üzerindeki hareketlerinde hedef fiyat 5.25 TL’yi işaret edecektir.

Beklenti sürüyor

Dolar kurundaki yükselişin devam etmesinin önemli nedenlerinden biri de yurtiçindeki yerleşiklerin kur beklentilerinin sürmesi. Yurtiçindeki yerleşik yatırımcıların bankalardaki döviz mevduatı 163.2 milyar dolar. 11 Mayıs haftasında 165 milyar seviyesindeydi. 1.8 milyar TL’lik bir satış gerçekleşmesine rağmen hâlâ 160 milyar doların üzerindeki seyrin korunması kurdaki gevşemenin sınırlı kalmasında etkili oldu. Şirketlerin döviz açık pozisyonu da dövize yönelik talebin sürmesine neden oluyor.

Haberin Devamı

Para piyasaları daha güçlü adımlar bekliyor

3 günlük maraton

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, pazar günü yurtiçindeki yatırımcılarla, pazartesi ve salı günü Londra’da yatırımcılarla görüşmelerde bulunacak. Dövizdeki ateşin soğuması ve sakinleşmesi açısından yapılacak bu görüşmeler şüphesiz önemli. Bununla birlikte yatırımcılar gerek Merkez Bankası’ndan gerekse siyasi kanattan işaret edilecek tedbirleri gözlemleyecek.

Para piyasaları daha güçlü adımlar bekliyor

Yabancı hisse ve tahvilde satış yaptı

Yabancı yatırımcıların piyasadaki ağırlıklarının yüksek olması ve satış ağırlıklı seyirlerini korumaları piyasalardaki gerilimin ana nedeni olarak öne çıkıyor. Yurtdışında yerleşik yatırımcılar, 18 Mayıs haftasında 72 milyon dolarlık hisse senedi, 637.9 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi ve 41.5 milyon dolarlık şirket borçlanma senedi sattı. Yabancı çıkışı sürüyor. 24 Mayıs haftasında tahvil piyasasındaki satış yılbaşından bu yana gerçekleşen en yüksek işlem.

Haberin Devamı

Yeni para girişi

Gelişmekte olan ülkelerde satış baskısı olmasına rağmen Türkiye’de fiyatlamalar çok daha sert. Belirsizliğin yarattığı olumsuz dalgalanmanın etkisiyle ekonomiye yeni para girişinin bir süre daha rölantide kalacağı anlaşılıyor. Dış sermayenin gelip gelmemesi ya da geliş hızı Türkiye’nin risk algısı ile yakından alakalı. Risk algısını düşürmek için atılacak her adım piyasanın sakinleşmesinin ve fiyatlarda normalleşmenin önünü açacak. Yıl içinde ocak ayında en yüksek 121.531’e kadar çıkan BİST 100 Endeksi, sonrasında gerilerken 25 Mayıs kapanışını 103.200’den tamamladı. 4 ayda 100 binin altına da kayan endeks bir ara 97.850’yi gördü. Yılbaşından bu yana BIST 100 Endeksi’nde TL bazındaki değer kaybı yüzde 10.52. Dolar bazındaki değer kaybı ise yüzde 28.29’u buldu.

Para piyasaları daha güçlü adımlar bekliyor

Endeks dolar bazında 29 Ocak’ta yılın zirvesini görürken 32.520’ye kadar çıktı. O günden bu yana dolar bazındaki değer kaybı da ilave olunca endeksteki gerileme daha da sert yaşandı. 25 Mayıs’ta dolar bazında endeksin kapanışı 21.969, değer kaybı da 28.29 oldu.

Borsada en hızlı düşenler mali sektör hisseleri oldu. BIST Mali Sektör Endeksi, yılbaşında dolar bazında 36.195 seviyesinde bulunurken 25.062’ye geriledi. Beş aylık sürede zirvesine göre yüzde 39.66 aşağıda bulunuyor. Yılbaşına göre değer kaybı yüzde 30.76. Hizmet Endeksi yıl içindeki zirvesine göre % 34.47 değer kaybetti. Sanayi Endeksi’ndeki kayıp % 22.86 oldu.

Toparlanma işaretleri

BIST 100 Endeksi dolardaki dalgalanmalara rağmen 100.000 üzerindeki seyrini koruyor. Endeks, 100.500-103.700 bandında dalgalanıyor. Haftayı 103.200 puandan kapatan BİST 100’de haftalık değer artışı yüzde 0.77 oldu. Yabancı yatırımcının payı yüzde 64.62 seviyesinde. BİST 100 Endeksi’nde kısa vadeli göstergeler alım sinyali veriyor. İlk güçlü direnç 103.700. Yukarı kırılması halinde 106.000’lere çıkış yaşanabilir. İşlem hacmi zayıf. Kısa vadede ilk destek ise 102.200’de bulunuyor.

Para piyasaları daha güçlü adımlar bekliyor