Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

2017 yılının yükselen yıldızı borsa oldu. BIST 100 Endeksi yüzde 43 değer kazanırken euro yüzde 22 yükseldi. Dolar kuru ise 3,98 TL ile yıl içinde zirve yapmasına rağmen yılsonunda3,81’e gerilerken yıllık artış yüzde 7,8’de kaldı. Yıl içerisinde 1.100 TL’ye kadar yükselen Cumhuriyet altını yüzde 19,40 değer kazandı. 2018’de yılın ilk çeyreğinde borsanın çıkışı sürecek. Yeni zirveler görülebilir. Dolar kurunda yıl içerisinde en düşük 3,75 seviyesi görülebilir. Eğer altına kayma olursa kısa süreli 3,60’lar görülebilecek. Fakat ana yön yukarı ve hedef 4,20’ler. Kripto paralar daha fazla gündeme gelecek. Altın biriktirenler kazanmaya devam edecek.

Haberin Devamı

Piyasalar 2017 yılını risk iştahının yüksek olması nedeniyle rekorlarla geçirdi. Küresel piyasalardaki coşkulu yükseliş ve şirket karlarındaki artışlar Borsa İstanbul’da alımları getirirken hisse senetlerinde yüzde 100’lerin üzerinde getiriler oluştu. BIST 100 Endeksi 100 bin seviyesini de aşarak 115.000’e kadar tırmandı. Korku endeksi VIX kasım ayında yılın endüşük seviyesi 9,14’e gerilerken yıl içerisinde zaman zaman 15’lere kadar yükseldi. Ancak düşen seyrini koruması küresel piyasalarda yükselişi getirdi. ABD borsalarında rekor üstüne rekorlar kırılırken gelişmekte olan ülkelere fon akış devam etti. BIST 100 Endeksi yılı yüzde 43 getiriyle tamamladı. Euro yüzde 22, Cumhuriyet altını yüzde 19,40 oranında değer kazandı. Türkiye’nin beş yıllık kredi risk primini gösteren CDS oranı yılbaşında test ettiği 300’lü seviyelerin ardından sürekli düşüş trendinde oldu. Senenin son ayında 167 ile yılın en düşük seviyelerine geriledi. Bu da borsada yükselişi desteklerken kurda aşağı yönde baskı oluşturdu.
Dolar kuru yüzde 3,53 TL’den başladığı yılı 3,81 TL’den tamamladı. Euro 4,52 TL, altının ons fiyatı da 1.279seviyesinden yılı tamamladı. Borsada hisse senetleri,39.436 puanlık bir marj içerisinde dalgalandı. Faiz,bir öncekiyılsonunda olduğu gibi 2016 yılsonunda da çift haneli rakamlardan seneyi tamamladı. Gösterge faiz 13,75 seviyelerinden yılı kapattı. Sene boyunca borsa konuşuldu. Yılın son çeyreğinde gündeme dolar kurundaki hareket yerleşti. Sene sonundaysa kaybettiren olmazken tüm yatırım enstrümanları değer kazandı.

Haberin Devamı

Trump, KGF, ABD ve Avrupa ile ilişkiler ve büyüme
2017 yılı oldukça negatif gelişmelerle başlamıştı. Avrupa’da yükselen aşırı milliyetçi akımlar, özellikle Ortadoğu’da yükselen jeopolitik riskler ve global ekonominin büyümesine yönelik artan endişeler,
Brexit, Trump’ın başkan seçilmesi, terör olaylarının artması gibi yeni birçok gelişme fiyatlanırken belirsizlikler fazlaydı. Dolayısı ile gelişmekte olan ülkelere ve terör olayları nedeniyle Türkiye’ye yönelik kaygılar yüksekti. Ancak beklentilerin aksine gelişmekte olan ülkelere para akışı yaşanırken Türkiye ekonomisi 2017 yılında ilk iki çeyreğinde yüzde 5büyüdü. Üçüncü çeyrekte de yüzde 11 büyüme rakamına ulaştı. Trump’ın kararları yılboyunca gündem oluşturdu. Piyasalar merkez bankalarının kararlarını izledi. TL varlıklara yıl içerisinde ilgi sürdü. Yabancı yatırımcılar hisse senetlerinde 3 milyar, tahvilde 7 milyar dolarlık alım gerçekleştirdi. Para girişinin sürmesi borsada hisse senetlerinde yükselişi getirdi. 2018 yılında 2017 yılındaki kazar güçlü bir seyir olmasada küresel bazda büyüme devam edecek. Türkiye’de baz etkisi nedeniyle yılın üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde büyüme ivmesinin düştüğü görülebilecek.

Haberin Devamı

Borsa 2017 yılında yeni zirve yapacak
Geçtiğimiz yılı yüzde 43 gibi yüksek bir getiriyle tamamlayan Borsa, yılın ilk çeyreğinde yükselişini devam ettirerek yeni zirve yapma potansiyeli taşıyor. Hisse senedi piyasası 2018 yılında yine yatırımcıların gözdesi olacak. BES’teotomatik katılım fonlarının devreye girmesiyle hisse senetlerindeki kurumsal yerli yatırımcı oranı artacak. Bu da hisse alımlarını, borsada çıkışı destekleyecek. Yükselişlerde hedef 135.000-140.000 seviyeleri olacak. BIST 100 Endeksi dolar bazında 40.000’li seviyeleri hedefleyecek. Yıl içerisinde düşüşlerde endekste 90.000 seviyesine kadar gevşeme yaşanabilecek. Küresel piyasalardaki dönüşle birlikte borsada da satışlar gelmeye başladığında hisse senetlerinde ciddi dalgalanmalar yaşanabilecek. Yeni yıla girerken yabancıların borsadaki payı yüzde 64,86 seviyesinde. Yabancı payı 2017’nin ilk gününde yüzde 62 seviyesinde bulunuyordu. Ağustos sonunda ise yüzde 66,08’e kadar yükseldi. Şimdilerde de yüzde 65’e yakın seyrediyor. Savunma sanayi, büyüyen reel sektör şirketleri 2018’de çıkışın öncüleri olabilir. Bankalar 2017 yılındaki seyre benzer bir seyir geçirebilir. Değerlemelerin olduğu ancak çok güçlü atakların olmadığı görülebilir.Sanayi hisseleri ve holdingler endeksi yukarı taşıyan hisseler arasında öne çıkabilir.

Altın biriktirmeye devam edilecek
Yeni yıla dolar kuru 3,80’li seviyelerden altının onsu da 1.280 seviyesinde giriyor. Altının ons fiyatı yıl içerisinde en düşük 1.146 seviyesini görürken en yüksek 1.355’i gördü. Cumhuriyet altını ise en düşük 876, en yüksek de 1.100 seviyesini gördü. 2018 yılında Cumhuriyet altını 960 ile 1150 aralığında hareket edebilir. Gram altın dolar kurundaki değerlenmeye bağlı olarak yükselişini devam ettirecek. Düşüşler altın için yine biriktirme fırsatı yaratacak.2017 yılında yatırımcısına yüzde 19,40 oranında kazandıran Cumhuriyet altını risk ve gerilimin arttığı dönemlerde çıkışına ivme kazandırabilecek.

Risk almak istemeyenler için Mevduat
Mevduat faizleri enflasyona yakın bir getiri sunuyor. Parasını sabit getirili enstrümanlarda değerlendirmek isteyenler için mevduat bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Sabit getirili enstrümanlar içerisinde mevduata alternatif olarak özel sektör tahvilleri de takip edilebilir. Ancak özel sektör tahvilini çıkartan firmaya dikkat etmekte fayda var. Enflasyona göre parasını korumak isteyen yatırımcılar için yıllık ve altı aylık mevduatlar daha iyi bir seçenek olabilir.

Dolar kurunda dalgalı fakat yüksek seyir sürecek
Dolar kurunda yılın ilk çeyreğinde gerilemeler yaşanabilecek. Yıl içerisinde kurda 3,60-4,20 bandında bir hareket gözlenebilir. Satışlarda 3,60’lara doğru gerileme yaşandıkça alımlar görülürken yükselişlerde 4,20’lere doğru satışlar artacaktır. Dolar kuru 3,75-3,70 seviyelerinin altında kalıcı bir düşüş seyri izlemeyecektir. FED’in faiz toplantıları boyunca kurdaki hareketlenmelerin yüksek olduğunu görebiliriz. Jeopolitik riskler, siyasi gerilimlerin yaşanması Türkiye özelinde kurda dalgalanmaları artırabilecek gelişmeler olabilir.

BES’te yeni fonlarla piyasa büyüyecek
Otomatik katılım ve yeni fonlarla birlikte BES’te büyümenin sürdüğü görülecek. Performansa dayalı sistem rekabetin artmasını sağlayacak. 1 Ocak 2018’den itibaren otomatik 1.3 milyon çalışan daha Bireysel Emeklilik Sistemine dahil olacak. BES’te uzun vadeli yatırım planlarının hedeflenmesi getirilerin yükselmesini sağlayacak. Yüksek getiriler için mutlaka değişken emeklilik fonları, hisse senedi emeklilik fonları da fon planlarının içerisinde olması gereken fonlar olmalı.

Kripto paralar izlenecek
2017 yılındaki büyük çıkışı ile tüm yatırımcıların takip etmeye başladığı Bitcoin, 2018’de de izlenmeye devam edilecek. Kripto paralar gündemde daha fazla konuşulmaya başlanacak. Yatırımcılar Bitcoin’in yanında Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin, Dash, Neo, Iota, Monero, Nem’i de izleyecek.

Olası riskler ve fırsatlar
Uluslararası ölçekte piyasalar özellikle merkez bankalarının kararlarını takip edecek. Merkez bankalarının tutumlarını sertleştirmesi özellikle de faizlerdeki yükselişe karşı hassas olan gelişmekte olan piyasaların 2018 yılında zorlanmalarına ve önemli riskler üslenmesine yol açabilecek. Aynı şekilde gelişmiş ülkelerin korumacı politikalara yönelmeleri ve bu yöndeki tedbirlerini yükseltmeleri bir diğer risk unsuru. Buna jeopolitik gerilimlerin durulması bir yana daha da yükselme olasılığını ilave ettiğimizde potansiyel riskin daha da artma ihtimalini beraberinde getirecektir. Riskin arttığı noktada da altına yönelim de beraberinde yükselecektir.
Yurtiçinde ise geçtiğimiz yıl iyi bir performans sergileyen borsanın halen gelişmekte olan ülkeler içerisinde oldukça iskontolu olması önemli bir alternatif olmasına imkân sağlıyor. Liradaki değer kaybının yabancı yatırımcı açısından cazip görülmesi de Türkiye piyasasına yönelimi destekleyebilecektir.