Gündem Yazılım rekabeti hastaneleri kilitledi

Yazılım rekabeti hastaneleri kilitledi

20.05.2016 - 09:37 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Diyarbakır, Siirt, Tekirdağ ve Kocaeli'nde bulunan hastanelere yönelik olarak önceki gün gerçekleştirilen siber saldırı girişiminin arkasından yazılım firmalarının rekabeti çıktı.

Yazılım rekabeti hastaneleri kilitledi

Saldırıda özellikle Diyarbakır'daki hastanelerin bilişim hizmetleri etkilendi, hasta işlemleri ve laboratuvar hizmetleri bir süre aksadı. Ancak bakanlığın elinde bulunan yedekleme mekanizması sayesinde saldırı kısa sürede atlatıldı ve olası bir felaket önlendi.

Haberin Devamı

BAKANLIK 5 MAYIS'TA UYARMIŞ

TÜBİTAK'a bağlı SİBER Güvenlik Enstitüsü'nden kamu kurumlarına yönelik siber saldırı yapılacağına ilişkin uyarısı üzerine Sağlık Bakanlığı, 5 Mayıs 2016 tarihinde sisteminde açıklık gözüken tüm illeri uyardı. Buna rağmen sadece bir yazılım firmasının iş yaptığı Diyarbakır, Siirt, Tekirdağ ve Kocaeli illerinde söz konusu basit açıkların giderilmemesi üzerine sağlık hizmetlerinde bazı sıkıntılar yaşandı. Bakanlık, hem önlem almayan idari yetkililer hem de yazılım firması hakkında soruşturma açtı. Edinilen bilgiye göre söz konusu olayın firmalar arasında mahkemeye uzanan patent mücadelesinden kaynaklanabileceği üzerinde duruluyor.

HASTANELER ÖZEL VPN AĞINA ALINACAK

Sağlık Bakanlığı yetkileri, bu tür olayların yaşanmaması için, sağlık hizmeti veren kurumların çoğunluğunun SB ismi verilen özel VPN ağının içine alındığını belirterek, tüm hizmet vericilerin bu ağın içine alınması işlemini tamamlayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Kaynak: Sabah