Kobi Yazılım Sektörüne Müthiş Destek

Yazılım Sektörüne Müthiş Destek

29.05.2018 - 18:48 | Son Güncellenme:

KOSGEB'in vermiş olduğu hibe, destek ve teşvikler, teknoloji üreten KOBİ'ler üzerinde yoğunlaştı. KOSGEB'in, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı ile proje sunan KOBİ'ler için toplam 700 milyon liralık bütçe ayrıldı.

Yazılım Sektörüne Müthiş Destek

Bu bütçenin 500 milyon lirası imalat sanayisine ayrılırken, 200 milyon lirası da yazılım sektörü KOBİ'leri için ayrıldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, KOSGEB'de büyük bir dönüşümün başladığını, bu dönüşümün Türk ekonomisi ve sanayisinin, teknoloji odaklı dönüşümüyle uyumlu olduğunu, kurumda “katma değerli üretim ve teknoloji tabanlı girişimciliğe nitelikli destek” vizyonunun benimsendiğini söyledi. Geçen yıl KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında 8 alt kategoride proje çağrısı yayınladıklarını ve 8 bin 355 proje başvurusu aldıklarını anlatan Özlü, bunlardan 3 bin 12 projeye, 742 milyon lira destek sağladıklarını dile getirdi.

Sektöre Özel 200 Milyon Lira Ayrıldı

Bulut bilişim, veri madenciliği, nesnelerin interneti, yapay zekâ, akıllı uygulamalar, bilgi güvenliği, robot ve otomasyon yazılımları, bilgisayar oyunları alanlarından herhangi birinde faaliyet gösteren KOBİ'lere, toplam 200 milyon lira destek verileceğini söyleyen Özlü, destek programının üst limitinin 1 milyon lira olarak belirlendiğinin altını çizdi.

Bakan Faruk Özlü ayrıca, KOBİ'leri yerli üretime teşvik ettiklerini, onların Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini desteklediklerini de dile getirdi. Projesi kabul edilen KOBİ'ler, 300 bin lira geri ödemesiz, 700 bin lira geri ödemeli olmak üzere destekten yararlanacak. Destek, projenin gerçekleştirilmesi için gerekli olan personel, makine-teçhizat, hizmet ve yazılım alımı giderleri için ödenecek. Sunulacak projeler en az 6 ay, en fazla 12 ay süreli olacak.

Bakan Özlü Ayrıca Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığıyla, bilişim ve yazılım sektörlerinde faaliyet gösteren bin 547 firmaya, şu ana kadar toplam 102 milyon lira destek verdiklerini bildirdi. Özlü, yaptığı açıklamada, sanayide yüksek teknolojiye geçiş ve 4.0 Sanayi Devrimi çerçevesinde, diğer sektörlerle yatay ilişki içinde olan ve stratejik önem taşıyan "bilişim ve yazılım" sektörlerine odaklandıklarını söyledi. Bu kapsamda gerçekleştirdikleri ve sürdürdükleri faaliyetlere değinen Özlü, Üretim Reform Paketi ile bilişim teknolojisi ve yazılım üreticilerinin kamu ihalelerinde yerli yazılım ürünlerine yüzde 15 fiyat avantajı uygulanması zorunluluğu getirdiklerini ve yazılım ürünlerine yerli malı belgesi düzenlenmesi imkânı tanıdıklarını anlattı.

Devlet desteklerinin artarak devam edeceğini belirten Bakan Özlü, Kobi’leri, esnafı ve ihracat yapan firmaları proje üretmeye ve ilgili kurumlara sunarak hibe ve teşvik almaya davet etti.

Haberin Devamı

Kaynak: Kobi-Line