Tekirdağ Yazılım Sektörünün Önünü Açacak Dev Proje Hayata Geçiyor

Yazılım Sektörünün Önünü Açacak Dev Proje Hayata Geçiyor

21.10.2016 - 09:26 | Son Güncellenme:

.

Yazılım Sektörünün Önünü Açacak Dev Proje Hayata Geçiyor

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay’ın başkanlığını yürüttüğü TOBB Türkiye Yazılım Meclisi, Soft_Away Projesi ile Türkiye’deki yazılım sektörünün küreselleşmesine ve ihracatçı yapısının güçlendirilmesine katkı verecek.
TOBB ve Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen projeye başvurular başladı. Konuyla ilgili Komisyon’un olurunu alan yazılım firmalarının eğitim, danışmanlık ve yurtdışı pazarlama faaliyetlerinin yüzde 75’i Bakanlık tarafından karşılanacak.
"Projeye katılma hakkı üç aşamalı seçim sürecin sonunda belirlenecek"
Gerçekleşecek proje ilgili açıklamalarda bulunan Tekirdağ TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesindeki Türkiye Yazılım Meclisi, Soft_Away adı verilen proje ile ülkenin üretim ve ihracatında katma değeri artırmayı hedefliyor. Türkiye Yazılım Meclisinin projesi, Ekonomi Bakanlığı’nın HİSER (Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Arttırılması) desteğiyle yazılım şirketlerinin uluslararasılaşmasına katkı sunacak. Projede amaç, üretimde katma değer artışına katkı yapacak en önemli sektörlerden olan yazılımın, Türkiye’nin ihracat sepetindeki payını arttırarak, Türkiye’nin kişi başı 25 bin dolar milli gelir ve 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmasına katkıda bulunmak. Projeye katılma hakkı elde edecek firmalar, Türkiye Yazılım Meclisi üyelerinden oluşturulacak bir komisyon tarafından üç aşamalı seçim süreci sonunda belirlenecektir. Komisyon, başvuran firmaların ürettikleri yazılımın niteliğine bakarak, proje kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlere bir arada, uyumlu bir şekilde katılabilecek firmaları tespit edecek. Komisyon, yurtiçinde belli bir noktaya gelmiş, yurtdışına açılma aşamasına yaklaşmış firmaları önceliklendirecek. Halihazırda yurtdışına satış yapan firmalar ve yapısı itibarıyla yurtdışı satış hacmini arttırma potansiyeline sahip firmalar da projeye başvuru yapabilecek” diye konuştu.
“Yüzde 75’i Bakanlık, yüzde 25’i ise firmanın kendisi tarafından karşılanacak”
Projenin birinci aşamasında, firmaların rekabet gücü ihtiyaç analizi neticesinde, firmaların yurtdışına açılmak için eğitim, danışmanlık ve yurtdışı pazarlama faaliyeti ihtiyaçları belirleneceğini de sözlerine ekleyen Günay, “Projenin sonraki aşamalarında, ihtiyaç analizinde belirtilen faaliyetler, firmaların katılımıyla, Türkiye Yazılım Meclisi koordinasyonunda gerçekleştirilecek. Aynı zamanda yazılımın yurtdışı satış şansını artırmak ve deneyim transferi sağlamak amacıyla her firmaya Mentor atanacak. Proje kapsamında ihtiyaç analizinin hazırlanması ve ihtiyaç analizinde öne çıkan eğitim, danışmanlık ve yurtdışı pazarlama faaliyetlerinin yüzde 75’i Bakanlık, yüzde 25’i ise firmanın kendisi tarafından karşılanacak. Projeye https://goo.gl/forms/YPPvwBroTv28G3Lz1 web adresinden 31 Ekim 2016 tarihine kadar başvuru yapılabilecek. Ekonomi Bakanlığı HİSER Desteği, 2015/8 Sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Karar kapsamında verilmektedir. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak isteyen firmalarımız soft_away@tobb.org.tr mail adresinden yetkililere ulaşabileceklerdir. Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası olarak sektörde faaliyet gösteren üyelerimizi bu önemli avantajdan yararlanmaya davet ediyoruz” diyerek konuşmalarını sonlandırdı.