Gündem Yedi general ve amiral emekli

Yedi general ve amiral emekli

23.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

MSB açıklamasında, atama kararnamesi yayımlanmadan yedi general ve amiralle ilgili olarak, yakınlarında ByLock tespiti nedeniyle ‘emeklilik’ formülünün işletildiği belirtildi

Yedi general ve  amiral emekli

Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) ardından atama kararnamesinin gecikmesi ve ancak 18 Ağustos’ta açıklanabilmesi konusunda ortaya atılan iddialar, dün Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) açıklamasıyla yanıt buldu. Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı’nın başka göreve atanması nedeniyle 10 general ve amiralin istifa edebileceği yönündeki iddiaların doğru olmadığı, atama kararnamesi henüz yayımlanmadan yedi general ve amiralle ilgili olarak yakınlarında ByLock tespiti yapılması nedeniyle “emeklilik” formülünün işletildiği belirtildi. MSB, dün yaptığı açıklamayla, yedi komutanın kendi istekleriyle ve atama kararnamesiyle ilgisi olmaksızın emeklilik talebinde bulunduklarını duyurdu.

Haberin Devamı

2 Ağustos’ta yapılan YAŞ toplantısının ardından, genellikle bir kaç gün içinde açıklanan atama kararnamesi gecikmiş, bu durum kulislerde çeşitli iddialara yol açmıştı.

Bakanlık açıklama yaptı

18 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararnamede Aksakallı’nın bir başka göreve atanmasıyla tartışmalara yeni bir boyut eklendi. Atamalara tepki olarak 10 amiral ve generalin istifa edebileceği iddiaları ortaya atıldı.

MSB’den dün yapılan açıklamada, YAŞ toplantısının 2 Ağustos’ta yapıldığı hatırlatıldı. YAŞ sonrası general ve amiral atamalarının, 20 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandığı da anımsatılan açıklamada, yedi general ve amiralin atama çalışmalarından önce kendi istek ve iradeleriyle emeklilik talebinde bulundukları belirtildi. Açıklamada, “Yapılan değerlendirme sonucunda Bakanlığımızca emeklilik başvuruları 18 Ağustos 2017 tarihinde onaylanmıştır. Söz konusu personelin emeklilik işlemlerinin, 20 Ağustos 2017 tarihinde yayımlanan general/amiral atamalarıyla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır” ifadeleri yer aldı. Alınan bilgilere göre, bu isimlerden beşi Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda, ikisi ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yapıyordu. Emekli olan komutanların dördünün tuğgeneral, ikisinin tuğamiral, birinin tümgeneral olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Bakan istedi iddiası

Alınan bilgilere göre, yedi general ve amiralin emekliye ayrılmasına yol açan süreç, yakınlarında “ByLock” tespit edilmesi üzerine başladı. Kulislere yansıyan bilgilere göre, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, bunun üzerine komutanların aktif görevde yer almalarının uygun olmayacağını iletti. Yapılan değerlendirmelerden sonra yedi isim emeklilik dilekçesi verdi. Atama kararnamesi de bu isimlerin emeklilik talebinde bulunmalarından hemen sonra çıkarıldı.

İşte o isimler

Emekliliğini isteyen yedi general ve amiral arasında Tümgeneral Kemal Başak, tuğgeneraller Rıdvan Yücel Yıldız ve Ömer Faruk Cantenar, Tuğgeneral Ömer Karaimamoğlu’nun da bulunduğu öğrenildi.

Hava Kuvvetleri’nde devir teslim töreni

Yedi general ve  amiral emekli


Orgeneral Abidin Ünal, Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevini törenle Orgeneral Hasan Küçükakyüz’e devretti. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bakan Nurettin Canikli’nin katılımıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı karargâhında devir teslim töreninin gerçekleştiği belirtildi. Açıklamada, Orgeneral Ünal’ın, Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevini törenle Orgeneral Hasan Küçükakyüz’e devrettiği bildirildi. Törene Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun da katıldığı ifade edilen açıklamada, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin, Orgeneral Ünal’a şilt verdiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Deniz Kuvvetleri’nde Kora. Özbal dönemi

Oramiral Bülent Bostanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevini Koramiral Adnan Özbal’a devretti. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin katılımıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhında devir teslim töreni gerçekleştiği belirtildi. Açıklamada, Oramiral Bostanoğlu’nun, görevini, Koramiral Özbal’a devrettiği bildirildi. Törene, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz’ün de katıldığı vurgulanan açıklamada, Bakan Canikli’nin, Oramiral Bostanoğlu’na bir şilt verdiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Yedi general ve  amiral emekli