Gündem Yedikule Bostanları için imar tartışması

Yedikule Bostanları için imar tartışması

21.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fatih Belediyesi’nin Sulukule ve Tarlabaşı gibi 5366 Sayılı Yenileme Kanunu kapsamına alınan Tarihi Yedikule Bostanları için hazırladığı imar planı, önceki gün İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşüldü.

Yedikule Bostanları için imar tartışması

Yedikule ve Belgradkapı arasında Bizans döneminden kalma surların dibindeki bostanın imara açılmasını öngören plan, Meclis’ten oybirliği ile geçti. Bölge için hazırlanan plan Koruma Kurulu’nun onayından sonra yürürlüğe girecek.

Peşkeş çekecekler
Böylece, tarihi bölgeye süs havuzu, sosyal tesis, dinlenme alanları ve konutlar yapılabilecek. Bu gelişmeler çerçevesinde imar tartışmaları sürerken, bostan sakinleri durumdan habersiz.
Bostan bölgesinde çiçekçilik yapan Abdüllatif Çetin, ne plandan ne de karardan haberdar. Çetin, “Yapacak bir şey yok. Demokrasi yok bu ülkede. Her şey bilek gücüyle oluyor” diyor. Ağaçları budayan iki kişi de kararı duymamış. İsimlerini vermek istemeyen ikili “Peşkeş çekecekler. Açsınlar, peki bu tarihi eserleri ne yapacaklar?” diye tepki verdi.

İşgaliye ödeniyor
Yedikule Bostanları’nda yaklaşık 30 aile oturuyor. Aileler, belediyeye ödedikleri 200-400 lira işgaliye ücreti karşılığında bostanda ektiklerini satarak para kazanıyorlar. 40 yıl önce İstanbul’a göç eden 4 çocuk babası Kadir bey ise “İmara açacaklarsa en azından yol paramı versinler, memlekete döneyim” dedi.

Yazarlar