Dünya Yemen’de kaos derinleşti

Yemen’de kaos derinleşti

06.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yemen’in başkenti Sana’da, eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in Husiler tarafından öldürülmesinin ardından ortamın sessiz ancak gergin olduğu belirtiliyor.

Yemen’de kaos derinleşti

Başkentin tamamını ele geçiren Husiler, kentin farklı yerlerinde kontrol noktaları oluşturdu. Bir görgü tanığı, Husilerin kontrolleri sıklaştırdığını, araçları ve şoförleri ayrıntılı aramaya tabi tuttuğunu bildirdi. Husiler, geçen cumartesi günü Salih’e bağlılığını ilan eden Haziz mahallesindeki Es-Sevad ve Es-Sebin kamplarının yanı sıra Attan Dağı’ndaki askeri mevzilerde de kontrolü sağladı. Kentin kuzeyindeki
Sana Havalimanı yakınında, önde gelen Salih yanlısı aşiret liderleriyle çatışmaların yaşandığı Ceder bölgesinde yayılan Husiler, Salih’in liderliğini yaptığı Genel Halk Kongresi (GHK) Partisi’ne ait tüm ofis ve merkezlere de el koydu.
4 günde 234 ölü
Ülkede 2014’ten bu yana meşru yönetim güçlerine karşı ortak silahlı eylemler düzenleyen Husiler ile Salih yanlıları arasında bir süredir anlaşmazlık yaşanıyordu. Taraflar arasındaki çatışmalar, cumartesi sabahı Sana’da yeniden alevlenmiş, dün de eski Cumhurbaşkanı Salih’in Husiler tarafından öldürüldüğü açıklanmıştı.
Yemen’deki Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Husiler ile Salih yanlısı güçler arasındaki çatışmalar nedeniyle kentte son 4 gün içinde 234 kişinin öldüğünü, 400’den fazla kişinin ise yaralandığını duyurdu.
İntikam çağrısı
Öte yandan öldürülen eski devlet başkanı Salih’in oğlu Ahmet Ali Abdullah Salih, İran ajanı olarak nitelediği Husilerin Yemen’i yerle bir ettiğini, ülkede tek bir Husi kalmayana kadar savaşacağını söyledi. Ahmet Ali, babasının destekçilerine de Husilere karşı birleşme ve savaşma çağrısı yaptı.

Arap Baharı etkisi

Tunus’ta bir seyyar satıcının kendisini yakmasıyla tetiklenen Arap Baharı’nın üzerinden 7 yıl geçerken, eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih ile birlikte söz konusu sürecin öğüttüğü liderlerin sayısı da arttı. Arap Baharı süreciyle, önemli değişimler yaşayan bazı Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde liderler tarih sahnesine gömülürken, bazılarında ise halen kargaşa ve çatışmalar hakim.
Sürecin fitilinin ateşlendiği Tunus’ta Zeynel Abidin Bin Ali’nin görevden ayrılması sonrası iç istikrar konusunda ilerleme sağlanırken, Hüsnü Mübarek sonrası Mısır’da darbeye varan değişimler yaşandı. Arap Baharı’nın etkilediği ülkelerden olan Yemen’de Ali Abdullah Salih’in öldürülmesi ise, akla, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin öldürülüşünü anımsattı. Yemen’de savaş, Libya’da ise istikrarsızlık halen devam etmekte.
Suriye’de başlayan iç savaş da, tüm dünyanın başını ağrıtırken, Beşar Esad, Arap Baharı sürecine ve ülke içinde kontrolü sağlamaya zorlanmasına rağmen iktidarda kalmayı sürdürüyor. Bahreyn’de ise kraliyet ailesi, eylemleri sert bir şekilde astırdıktan sonra iktidarını sürdürüyor.

Haberin Devamı