Dünya Yemen’i hem savaş hem kolera vurdu!

Yemen’i hem savaş hem kolera vurdu!

17.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İç savaşın sürdüğü Yemen’de halk kolera tehdidiyle karşı karşıya. Sağlık hizmetlerinin çöktüğü ülkede, nisan ayından bu yana kolera vakası nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 1600’ü aştı...

Yemen’i hem savaş hem kolera vurdu

Arap Yarımadası’nın en yoksul ülkesi Yemen, son iki yıldır büyük bir siyasi kriz yaşıyor. İç savaş nedeniyle ölümün kol gezdiği ülkede, halkın yüzde 82’sini oluşturan 21 milyon kişi acil insani yardım bekliyor. Ülkede sağlık hizmetleri ise adeta çökmüş durumda. En büyük tehdit ise, kolera. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Nisan ayından bu yana 250 bine yakın kolera vakası nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 1600’e ulaştı.
Salgınla mücadele eden en etkin kuruluş İsviçre merkezli tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF). MSF Yemen Program Direktörü Djoen Besselink, ülkede yaşanan ‘trajediyi’ Milliyet’e anlattı. MSF olarak 9 valilikte 16 kolera tedavi merkezi kurduklarını belirten Besselink, “Savaş her yerde... Ve sağlık hizmetleri genel olarak işlevsiz. Güneyde ve ülkenin en büyük üçüncü şehri olan Taiz’de örneğin, 6 hafta içinde 900’den fazla yaralı gördük. Bunlardan 200’ü öldü ve yarısı kadın-çocuktu. Kolera ile ilgili şartlar oldukça kötü. Uluslararası havaalanı kapalı, batıdaki limanlar yok edilmiş durumda. Buna ek olarak uluslararası toplulukla (çoğunlukla BM dahil) işler ağır aksak ilerliyor. 189 ishal tedavi merkezinden 57’si ve 761 oral rehidrasyon merkezinden de 355’i hâlâ kurulacak. Salgının ilk haftasında hemen yanıt verdik ve o günden bu yana 60 bin 631 kolera ve akut sulu ishal hastasını tedavi ettik” dedi.
‘Acı çekiyor’
5 yaşın altındaki çocuklar kolera bakımından son derece savunmasız olduğunu belirten Besselink şöyle devam etti: “Yaşlılar da oldukça savunmasız. Bununla birlikte, hamile kadınlar ve bebekleri daha fazla risk altında oldukları için, özel bir tedavi setine sahibiz. Onlara daha özel bakımımız var. Çocuklara ve yetişkinlere hijyen alışkanlığı için okullarda, camilerde vb. alanlarda broşürler paylaşıyoruz. Sağlık çalışanları maaşları ödenmediği için ayrılıyor. İnsanlar acı çekiyor. Ülke çapında birçok hastaneyi mecburen bizler işletiyoruz. İnsanlar ciddi korku içindeler.”

‘Un ve süt bulamıyoruz’

Zahra Hussain de yetersiz beslenme tedavisi gören 2 çocuk annesi bir kadın. Hasta çocuklarını hastaneye getirebilmek için araç bulmakta çok zorlandığını anlatan anne, “4 çocuğum var hepisinin durumu çok kötü. Hayatımız artık eskisi gibi değil. Un gibi temel malzemeleri artık bulamıyoruz. Çocuklara verecek süt bile bulamıyorum. Umarım savaş en yakın zamanda biter ve ülkemiz eski haline geri döner. Korku içinde yaşıyorum” diyor.

‘Kapımız bile yok’

Tedavideki kızı için hastanede olan Ali Muhammad de kat (Yemen otu) ekerek hayatını idame ettirmeye çalıştığını belirterek, “6 çocuğum var. Kötüye giden koşullar nedeniyle kızım 3 aydır hasta. Ailemde herkes hasta. Kolera her yerde. Su kirli olduğu için içmiyoruz. Durum o kadar kötü ki ailemin ihtiyaçlarına bile yetişemiyorum. Hiçbir şey için param yok. Aynı şeyleri giyip duruyoruz, düşünün, yağmur ve soğuk havadan bizi koruyacak kapımız bile yok” ifadelerini kullanıyor.

2 yılda 10 bin ölü

Yemen’de 2015 yılında devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in desteğini alarak başkent Sana’yı ele geçiren Husi milisler, Cumhurbaşkanı Abd-Rabbu Mansour Hadi’yi koltuğundan indirmiş ve ülke iç savaşa sürüklenmişti. Husiler, başkent Sana ve Kuzey Yemen’de kontrolü elinde bulundururken 2 yıllık iç savaşta BM verilerine göre
3 milyon insan evinden oldu. Ölü sayısı ise 10 bini geçti.