Dünya Yeni Başbakan 2 Eylül'e kadar belirlenecek

Yeni Başbakan 2 Eylül'e kadar belirlenecek

27.06.2016 - 18:00 | Son Güncellenme:

İngiltere Başbakanı David Cameron’ın görevi bırakacağını açıklamasının ardından Muhafazakar Parti’nin parlamento grubu, yeni genel başkanı ve başbakanı en geç 2 Eylül’de belirlemeyi öngören teklif hazırladı.

Yeni Başbakan 2 Eylüle kadar belirlenecek

Parti grubu, genel başkanlık için aday olma sürecinin çarşamba günü başlamasını ve perşembe günü sona ermesini önerdi. Grup, genel başkan seçiminin de 2 Eylül’e kadar tamamlanmasını teklif etti.

Haberin Devamı

Grubun teklifinin Muhafazakar Parti Yönetim Kurulu tarafından da onaylanması gerekiyor.

Cameron, geçen cuma AB referandumunun sonucunu değerlendirdiği basın açıklamasında ekim ayındaki parti kongresinde görevi bırakacağını açıklamıştı. Parti grubunun teklifi, Cameron’ın görevi bırakmasını 1 ay öne çekmeyi öngörüyor.

Ayrılma müzakereleri için yeni birim

Öte yandan Cameron’ın İngiltere’nin AB’den ayrılmasına yönelik müzakereleri yürütmek üzere başbakanlık bünyesinde yeni bir birim kurulması talimatı verdiği bildirildi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, bakanlar kuruluna karşı sorumlu olacak yeni birimin İngiltere’nin AB müzakereleriyle ilgili opsiyonları şekillendireceği kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı ve Hazine’den yetkililerin de yer alacağı yeni bürokratik birim, önümüzdeki haftalarda görevi bırakacak olan Cameron’ın ardından göreve gelecek yeni başbakana sunulacak ayrılma planını hazırlayacak.

Haberin Devamı

İngiltere'de 23 Haziran Perşembe günü yapılan referandumda halkın yüzde 52'si "AB'den çıkılması" yönünde oy kullanmıştı. Referandum sonucunun ardından, ülkesinin AB'de kalmasını savunan ve bu yönde kampanya yürüten İngiltere Başbakanı Cameron, lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin ekim ayındaki kongresinde görevini bırakacağını açıklamıştı.