Gündem Yeni bir yaşam için bekliyorlar

Yeni bir yaşam için bekliyorlar

10.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kemik iliği nakli bekleyen ve zamanla yarışan hastaların umudu, yeni kurulan Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’nde. İlik müjdesi bekleyen 497’si çocuk 954 hastanın tek isteği, TÜRKÖK’e daha fazla bağış yapılması

Yeni bir yaşam için bekliyorlar

Türkiye’de 497 çocuk hayata tutunmak için kendilerine uygun ilik bekliyor. Ailelerin umudu Sağlık Bakanlığı’nın yeni hayata geçirdiği Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi(TÜRKÖK). Adeta zamanla yarışan çocukların ailelerinin tek isteği ise, donör (bağışçı) sayısının artması.

Haberin Devamı

Yaşamak için ‘Uygun ilik bulundu’ haberini bekleyen Türkiye’de 954 hasta var. Bu hastaların 497’si ise çocuk. Her geçen gün aleyhlerine işleyen o çocuklardan biri de 3 yaşındaki Zeynep Gülcan. Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Hastanesi’nde tedavisi devam eden minik Zeynep, 2,5 yıldır kendisine uygun iliğin bulunmasını bekliyor.

Kızına uygun iliğin bulunabilmesi için Türkiye genelinde pek çok kampanya başlattığını söyleyen baba Mustafa Gülcan, herkesi duyarlı olmaya çağırıyor; “3 yıla yakındır uygun iliğin bulunmasını bekliyorum fakat bulunmuş değil. Yurtiçinde ve yurtdışında arayışımız sürüyor. Kızım için milyonda beş ihtimal var. Bu nedenle insanların duyarlı olmasını istiyorum. Verecekleri bir tüp kan ile bir çocuğa umut sağlayabilirler. Zeynep’in acilen iliğe ihtiyacı var. Eylül ya da Ekim ayında naklinin yapılması gerekiyor. İnsanlardan tek beklentim gidip en yakın Kızılaya kan bağışı yapmaları.”

Haberin Devamı

Yeni bir yaşam için bekliyorlar

Hastanede tedavisi süren küçük Zeynep, 2.5 yıldır ilik nakli yapılmasını bekliyor.
‘Ameliyat değil sadece kan bağışı’
Gönüllü Kök Hücre Bağış Kazanım Yetkilisi Behlül Budak ise, Türkök projesiyle 35 bine yakın gönüllüden kan örneği alındığını belirterek şunları söyledi; “Tamamen gönüllü insanlardan aldığımız bu kanlar birçok hastaya umut oldu. Alınan kan örnekleri üzerinde yapılan çalışmalarla 40 hastaya umut olundu. Bizler de bu sayıyı artırmak için daha fazla kan bağışının yapılmasını istiyoruz. İnsanlar kemik iliği naklini ameliyat sanıyor. Oysa bu bir ameliyat değil, çoğu insan vereceği kök hücreler nedeniyle zarara uğrayacağını düşünüyor. Oysa ki böyle bir şey yok. Verdikleri kök hücreyi vücut kısa sürede yeniliyor” dedi. 1 yıldır faal durumda olan Türkök projesiyle yıllık 50 bin bağışçı hedefleniyor.
Babaanne umut oldu
İlik nakli bekleyen çocuklardan biri de 1 yaşındaki Azra Sultan Şanlı. Azra bebek henüz 1 yaşında ve 3 aydır kemik iliği bekliyor. Antalya’da tedavisi devam eden Azra’nın babası Hakan Şanlı, kızının bir an önce sağlığına kavuşması için sosyal medyayı da kullanarak bir kampanya başlatmış. Baba Şanlı, “Kampanya sayesinde yaklaşık 100 bin kişi kan bağışında bulundu ve verilen örnekler 8 hastaya umut oldu. Ancak kızım için henüz uygun donör bulunamadı. Babaannesinden ilik uyumu sağlandı fakat yaşlı olduğu için naklin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz kesinleşmiş değil” dedi.
Yeni bir yaşam için bekliyorlar
‘Artık yoruldum’
Şişil Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören Aplastik Anemi hastası olan Beytullah Akman da 9 yıldır ilik bekliyor. Oğluna teşhisin 9 aylıkken konulduğunu belirten Anne Yadigar Akman ise geçen sürede umudunu biraz yitirmiş; “9 yıldır oğlum için ilik arıyoruz fakat bulunmuş değil. Oğlumun hastalığı ile tek başına mücadele ediyorum ve inanın çaresizlik beni yordu. Her hafta düzenli olarak kan bulmaya çalışıyorum ve çok zorlanıyorum. Kızılay da düzenli olarak kan getirmiyor. Sürekli aynı psikoloji ile hareket ediyorum acaba kan bulabilecek miyim bulamayacak mıyım? Bir an önce oğluma gerekli iliğin bulunup naklin gerçekleşmesi lazım. Oğlumun doktorları tedavinin gerekleşmesi ve yaşayabilmesi için 2 ya da 3 yıldan daha az bir sürenin kaldığını söylüyor. Yılardır bir umut bekliyorum ama artık yoruldum.”
Yeni bir yaşam için bekliyorlar
Atlas’ın dört ayı var
Kayseri Erciyes üniversitesi Çocuk Hastanesi Onkoloji Bölümü’nde tedavi gören 6 aylık Atlas Yaşa da ilik bekleyen çocuklar arasında. Henüz 2 aylıkken lösemi teşhisi konan Atlas bebek 4 aydır tedavi görüyor. Baba Enes Yaşa “Oğlum için gerekli iliğin 4 ay içerisinde bulunması gerekiyor. Bu konuda umutluyuz. Türkök Projesi bizler için bir umut. Bu proje sayesinde birçok hastaya ilik bulunduğunu biliyoruz. Hastalığın tedavisi için bazı ilaçları bulmakta zorlanıyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın karşılamadığı bu ilaçlar normalde 30 TL iken bulunması zor olduğundan dolayı 300 TL alıyoruz” diye konuştu.