Tatil Yeni nesil çipli pasaportlar tanıtıldı

Yeni nesil çipli pasaportlar tanıtıldı

02.11.2017 - 12:58 | Son Güncellenme:

Emniyet Genel Müdürlüğünce verilen pasaportlarda değişikliğe gidilecek ve yeni nesil pasaportlarda kişisel bilgilerin yer aldığı bölüm, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarında da kullanılan polikarbon malzemeden imal edilecek.

Yeni nesil çipli pasaportlar tanıtıldı

Avrupa Birliği Vize Serbestliği kriterlerinden Yüksek Güvenlik Unsuru (Genişletilmiş Erişim Kontrolü) özelliğini de destekleyen yeni pasaportlar, sahteciliğe karşı daha güvenli olacak şekilde üretilecek.

Haberin Devamı

İnkjet (mürekkep püskürtmeli) baskılı ve kişisel bilgilerin yer aldığı çiplerin arka kapakta yer aldığı mevcut pasaportlar, değiştirilerek şahsi bilgilerin olduğu sayfa, yeni TC kimlik kartlarında olduğu gibi polikarbon malzemeden yapılacak. Pasaport sahibinin bilgileri, polikarbonun üzerine lazerle yazılacak ve çipler de aynı sayfada yer alacak.

Yeni nesil pasaportlarda birden fazla güvenlik katman bulunurken vize ve giriş-çıkış damgasının uygulandığı diğer 38 sayfada, Türkiye'nin değişik tarihi ve turistik yerlerinin imajları da yer alacak.

eni pasaportların polikarbondan yapılacağını ifade eden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, "Yeni pasaportlar şu anki kullanılan pasaportlardan farklı. Test basımlarına başladık. Kimlik kartlarında kullanılan malzemeler kullanılacak. Yeni pasaportlar kağıt olarak üretilmeyecek. Kart şeklinde üretilecek. Bu kartla seyahat yapma özgürlüğü de olacak. Eğer Avrupa Birliği ile vize serbestliği başlamış olsaydı bu pasaportlar gerekiyordu. Bu işin yazılım süreci de önemli. Emniyet Genel Müdürlüğü ile UYAP sorgulama sistemi gibi bir sistem kurmamız lazım" diye konuştu.