Gündem Yeni rota Müslüman Frankofon ülkeler

Yeni rota Müslüman Frankofon ülkeler

09.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

YÖK Başkanı Yekta Saraç, ortak tarih ve kültürel değerlere sahip Müslüman Frankofon ülkelerle ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan inisiyatif başlattıklarını açıkladı.

Yeni rota Müslüman Frankofon ülkeler

Türkiye’nin “Afrika Yılı” ilan ettiği 2005’ten itibaren, özellikle de Afrika Birliği’nin 2008’de ülkeyi “stratejik ortak” olarak duyurmasının ardından izlenen politikalara işaret eden Saraç, bu politikalarla, Afrika ülkeleriyle ilişkilerin her alanda geliştirilmesine büyük önem verildiğini vurguladı. Saraç, “yeni YÖK” olarak özellikle Fransızca konuşan Müslüman Afrika ülkelerinden gelen talepleri dikkate alarak, yükseköğretimde Türkiye’nin birikim ve potansiyelini paylaşmayı öngören kapsamlı programı uygulamaya koyduklarını bildirdi.

‘İlk rota Tunus’

Saraç, Afrika ziyaretlerine geçen yıl mayısta Tunus’tan başladıklarını, bu ziyaret kapsamında bir çerçeve anlaşması imzaladıklarını, ayrıca Türkiye-Tunus Üniversiteleri İşbirliği Forumu’nun ilkini gerçekleştirdiklerini kaydetti. Forumun ikincisini ise geçen mayısta Tunus’tan 11, Türkiye’den 15 rektörün katılımıyla İstanbul’da düzenlediklerini belirten Saraç, forumda tarım, çevre ile enerjinin, ortak araştırma alanları olarak belirlendiğini ve her alanda iş birliği yapacak birkaç üniversitenin eşleştirildiğini ifade etti. Benzer şekilde Sudan, Cibuti, Fas ve Cezayir’de de yükseköğretim alanında iş birlikleri için çeşitli ziyaretler yapılıp mutabakat zaptı imzalandığını anlatan Saraç, ayrıca Etiyopya, Somali, Nijerya, Kamerun, Güney Afrika, Uganda gibi ülkelerin yükseköğretim sistemleriyle ilgili çeşitli görüşmeler gerçekleştirdiklerini bildirdi. Saraç, Afrika ülkeleri genelinde, tıp, sağlık, su ve sanitasyon ile bazı mesleki eğitim konularının, iş birliğinin arzulandığı alanların başında geldiğine dikkati çekti.