Gündem Yeni saray yeni karşılama

Yeni saray yeni karşılama

29.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın ilk konuğu olan Papa’ya, yeni karşılama düzeni de ilk defa uygulandı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın protokol girişinin önündeki caddede karşılanan Papa Francis’e, saraya girmeden önce Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nın atlı birlikleri eşlik etti.

Yeni saray yeni karşılama


Papa’nın gelişinden biraz önce sarayın girişine çıkan Erdoğan, yaklaşık 5 dakika Papa’yı bekledi.

Haberin Devamı

Papa için yapılan törende değişiklikler de gözlendi. Daha önce atlı birliklerin taşıdığı tarihteki 16 Türk devletini temsil eden bayraklar, bu kez tören kıtasının karşısında yer aldı. Papa’nın makam aracına eşlik eden atlı birlikler, sadece Türkiye ve Vatikan bayrakları taşıdı. Tören helikopter kamerası ile de görüntülendi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndaki tebrik töreninin ardından ilk kez basın mensuplarına da açıldı. Gazeteciler Saraya giriş esnasında bir yerleşke girişinde bir de ana binaya girişte iki kere arandı.

Keskin nişancılar bekledi

Papa’yla birlikteVatikan’a akredite 60’ı aşkın gazeteci de Ankara’ya geldi. Papa’yı takip için toplam bin 22 basın mensubunun akredite oldu.

Şeref Salonu’nun ve protokolün geçtiği binaların çatılarında keskin nişancılar görev aldı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, Twitter hesabından Erdoğan ve Papa’nın fotoğrafını paylaşarak “Doğu Roma’nın ğatronu, Batı Roma’nın patronunu ağırlıyor. Mazlumların Babası, Katoliklerin Babası Francis’i ağırlıyor.” yazdı. Bu tweet, Twitter’da tartışma yarattı.

Papa Francis, dünkü temaslarının ardından geceyi Vatikan Büyükelçiliği’nde geçirdi. Papa’nın Vatikan Büyükelçiliği’ne gelişinde Filipinli bir grup, Papa’ya sevgi gösterisinde bulundu. Papa, bugün sabah İstanbul’a gidecek.

Albea yerine Passat

Türkiye’ye gelmeden önce makam aracı olarak Fiat Albea modelini tercih ettiğini bildiren Papa’ya, güvenlik nedeniyle bu model bir aracın tahsis edilemeyeceği ancak daha mütevazı bir araç verileceği bildirilmişti. Papa, Esenboğa Havaalanı’nda tahsis edilen iki zırhlı araçtan Mercedes yerine yine Volkswagen Passat otomobile binmeyi tercih etti. Cumhurbaşkanlığınca tahsis edilen Vatikan bayrağı flaması takılı “SCV 1” plakalı araca binen Papa’ya Cumhurbaşkanlığı koruma araçları eşlik etti.

Haberin Devamı

Serra Yılmaz gündem oldu

Papa’yı karşılayanlar arasında oyuncu Serra Yılmaz da vardı. Papa’nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la olan basın toplantısında tercümanlığı da Yılmaz yaptı. Tercüme sonrası twitter’da Serra Yılmaz için yüzlerce övgü dolu yorum yapıldı.