Ekonomi Yeni yıla damga vuracak trendler

Yeni yıla damga vuracak trendler

31.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yeni yıl yeni teknolojileri de getirecek. 2018’de dünyada öğrenmeye programlanmış yazılımların ve mobil kullanımın artması, sosyal ağların çoğalması, yapay zeka, bulut ve blockchain teknolojilerinin daha önde olması bekleniyor

Yeni yıla damga vuracak trendler

2017 yılını iyisiyle kötüsüyle geride bırakırken her sektör gibi teknolojide de gözler 2018 yılına çevrildi. 2018 yılına damga vuracak trendler de birer birer belli olmaya başladı. Kimse geleceğin tam ne olacağını tahmin edemese de bu konuda yapılan bazı öngörüler bulunuyor. Uzmanlar gelecek yıl tüm dünyada öğrenmeye programlanmış yazılımların ve mobil kullanımın daha da artmasını, sosyal medya ağlarının çoğalmasını, nesnelerin interneti ve yapay zeka gibi teknolojilerin de yükselişinin olacağını tahmin ediyor. Bu yıl çok konuştuğumuz yapay zeka, bulut, blockchain teknolojilerini de gelecek yıl daha fazla duyuyor olacağız. 2018’deki tekno trendlere göz attık.

Haberin Devamı

Sanal gerçeklik

Sanal ve artırılmış gerçeklik toplum tarafından daha fazla kullanılmaya başlayacak. Şu anda sanal gerçeklik çok fazla izole bir deneyim durumunda. Sanal gerçeklik gözlüğünü takıp sadece sizin olduğunuz bir dünyaya gömülüyorsunuz. Bu yıl ise bunun paylaşılması ve insanların söylenmeyen dünyaları beraber keşfetmesi sağlanacak. Farklı gerçeklikliklerle oyun, iş ve keşfe katılmak mümkün olacak. Gelecekte tek başımıza sanal gerçeklik turuna çıkmak yerine arkadaşlarımız da bize eşlik edecek.

Yapay zeka

Yapay zeka (AI) ürünlerin nasıl tasarlandığını belirleyecek. Artık yeni nesil firmalar yapay zekadan yararlanarak ürünlerini geliştirmeye başladı. Bunların çoğu da tüketicinin yararına oluyor. Yapay zeka ürün ve hizmetlere entegre olacak. Artık tasarımcılar insanlar için makine yaratmayacak, insana benzer makineler geliştirecekler. Artık birçok alanda hizmet vermeye başlayan makineler ve yazılımlar da tıpkı canlılar gibi topladıkları verileri işleyerek yeni şeyler öğreniyorlar. Öğrenen makineleri hayatımızda daha fazla görüyor olacağız.

Haberin Devamı

BlockchaIn

Uzmanlar, blockchain teknolojisinin kripto paralarla sınırlı olmayacağını söylüyor. Hükümetler dahil daha geniş bir toplumsal alanda kullanılacağı öngörülüyor. Bitcoin’le ilgili şaibelere karşın blockchain’i daha fazla konuşuyor olacağız. Finans dışında işletmelerde günlük hayatta kullanımı artacak. Nesnelerin internetinin ihtiyaçlarını da bu teknoloji karşılayacak. Blockchain tabanlı kripto paralar makineler arasındaki otomatik mikro işlemlerde de kullanılabilecek. Blockchain akıllı kontratları da mümkün hale getirecek.

Yeni yıla damga vuracak trendler

Tüketici elektroniği

Dijital asistanlar ve akıllı telefonlar donanım olarak keskin kenarlara sahipler. Köşeli ya da yuvarlaklar. Bu trend 2018’de de devam edebilir. Ama teknoloji hayatımızla daha entegre hale geldiğinde donanım insanların tarzlarını daha yansıtır hale gelecek. Müşteriler kendilerini yansıtacak seçenekler isteyecekler.

Yeni yıla damga vuracak trendler

Sosyal medya

Sosyal medya ağları daha da çoğalacak. Daha fazla da kurumsal sorumluluk alır hale gelecekler. Tehlikeli bot’lar ve kötü kullanıcıları için daha fazla sorumluluk alacaklar. Platformlarının nelere izin verdiği sorularını cevap verebilecekler. Yanlış bilgi ve haber içeriği yerini doğruya bırakacak.

Haberin Devamı

Yeni yıla damga vuracak trendler

Verilerin işlenmesi

Anonim veri hayatı daha kolaylaştıracak fakat hâlâ kişiselliğini koruyacak. İnsanların kimlik bilgilerini açığa vurmadan insan davranışlarını ölçen ses ve görsel sensörler daha fazla gelişecek. Büyük veri büyük bir iş haline geldi. Bu nedenle cep telefonları ne kadar yürüdüğümüzden ne kadar uyuduğumuza kadar bütün verilerimizi ölçüyor. Ama şu anda en önemli sorun özel hayata çok müdahale etmesi. 2018’de anonimlik daha iyi hale gelecek. Özel yaşamı ihlal etmeden daha iyi müşteri deneyimi mümkün hale gelecek.

Yeni yıla damga vuracak trendler

Elektrikli araçlar

Ulaşım şeklimiz artık kökten değişecek. Elektrikli araçlar ve araç paylaşımı geleneksel ulaşım sistemini dönüştürecek. Bu iki trendin 2018 yılında bir hayli mesafe kaydetmesi bekleniyor. Uzmanlar birkaç yıl içinde pek çok insanın ilk elektrikli aracını alabileceğini söylüyor. Yeni gelişmelerle geleneksel araçlar elektrikli araçlardan daha pahalı hale gelebilir. Üreticiler talebi karşılamak için uğraşacak.

Haberin Devamı

YENİ ÜRÜN

Alcatel A7 satışta

Alcatel A7, Türkiye’de satışa sunuldu. A7, hızlı ve güçlü performansı ve estetik tasarımıyla telefonunu yeniden şarj etmeye vakti olmayan teknoloji tutkunlarına hitap ediyor. 5.5 inç’lik geniş ve parlak ekranı var. Akıllı telefon 8 çekirdekli işlemcisiyle güçlendirilmesinin yanı sıra 32 GB dahili bellek ve 3 GB RAM’le multimedya içeriklerini yayınlarken veya büyük boyutlu dosyaları indirirken hızlı ve kesintisiz performans deneyimi sunuyor. A7, geniş f /2.0 diyafram açıklığı ve her seferinde net fotoğraflar elde etmeyi sağlayan yüksek hızlı faz algılamalı otomatik odaklamaya sahip 16 megapiksel arka kamera ile geliyor. 8 MP’lik ön kamerası var. Fiyatı 1.299 TL olarak açıklandı.

YENİ NOTEBOOK

Lenovo’dan Yoga ailesine yeni bir üye

Lenovo Yoga ailesinin yeni üyesi Yoga 920, şık ve hafif tasarımı, aktif kalemi ve 4K çözünürlüğü ile stil ve eğlenceyi bir arada sunuyor. 13.9 inçlik çerçevesiz 4K IPS dokunmatik ekranı ile performans ve işlevselliği birleştiren Yoga 920 1.37 kg’lık hafifliğe ve 13,95 mm inceliğe sahip. 8. nesil Intel Core i7 işlemci ile gelen Yoga 920 aynı zamanda 512 GB SSD depolama alanına sahip. 4 metre uzaklığa kadar ses komutlarını tanıyabilen Yoga 920 ile yalnızca sesli komutlar kullanarak online alışveriş ve webde arama yapabilir, e-posta gönderebilir, istediğiniz uygulamayı başlatabilir.
Bekleme modunda bile e-postaları indirmeye, müzik çalmaya ve Skype aramaları almaya devam eden Yoga 920, sizi yarı yolda bırakmadan eğlence deneyimi sunuyor.