Siyaset Yeni yılda başlayacak

Yeni yılda başlayacak

21.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, dün Bloomberg HT kanalında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yeni yılda başlayacak

Türkiye’de başkanlık sistemine yönelik tartışmaların TBMM gündemine ne zaman geleceğine yönelik soruyu yanıtlayan Canikli, “Başkanlık sistemini içeren düzenlemelerin müzakeresinin bütçe görüşmelerinden sonra yapılmasının daha mantıklı olacağını düşünüyoruz. Aralık sonu, ocak aşı başı gibi gelmesi muhtemeldir. Bu süreç içinde takvimde her zaman değişiklik olabilir ama şu an itibariyle görünen, tahmin edilen bir zaman dilimi içerisinde ocak ayı içinde gelebileceğini söylemek yanlış olmaz” dedi.

‘MHP destek verir’

Canikli, başkanlık sistemi konusunda MHP’den destek beklentisinin sorulması üzerine, MHP eğer böyle bir düzenlemeye ‘destek vereceğiz’ diye taahhütte bulunmuşsa ki Sayın Bahçeli’nin konuşması o anlama geliyor, MHP bunu aynen uygular. Meclis’teki oylama ve müzakerelerde tam desteği verir. Bizden bir fire olmaz. Dolayısıyla referandum sınırı olan 330’u rahatlıkla aşabilecek bir çoğunluğu Meclis’te elde eder” dedi.

Başkanlık sistemine yönelik referandumun bahar aylarında yapılacağına yönelik açıklamaların anımsatılması üzerine de Canikli, “Kış şartlarında zaten seçim ya da referandum oylamalarının zor olduğunu biliyoruz. İradenin sandığa yansıma noktasında bazı eksikliklerin, sıkıntıların yaşandığını biliyoruz. Kışın şartlarının geçmesi daha arzu edilir. Nisan, mayıs uygun tarihler olarak değerlendirmek mümkün” dedi.

Canikli, “OHAL biterken KHK ile genel bir yetki alacağız. Ne zaman tespit edilirse edilsin, mağduriyetlerin düzeltilmesinin önünü açacak yetkiyi idareye vereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Hiçbir ön temas olmadı’

Canikli, CHP’nin başkanlık sistemi konusundaki açıklamaları nedeniyle MHP’ye yönelik eleştirilerin hatırlatılarak, “Daha öncesinde Ak Parti ile MHP arasında bir temas mı gerçekleşti?” sorusuna, “Hayır, hiçbir temas, görüşme olmadı” yanıtını verdi. Canikli, Ak Parti’nin gündeminde erken seçim bulunmadığını vurgulayan Canikli, başkanlık sistemine yönelik referandumun millet tarafından onaylanmasıyla bu sistemin ne zaman uygulanacağının da kararlaştırılacağını anlattı.