Yeni Yılda Kendinize Mükemmel Hediyeler Vermek İster misiniz?

Koskoca bir yılı acısıyla, tatlısıyla, hüznü ve mutluluğuyla geride bırakıyoruz.

Bitirdiğimiz yıl içinde bir sürü deneyim yaşadık ve tecrübe sahibi olduk.

Bu deneyimler acı da olabilir, tatlı da. Mühim olan acı deneyimlerden elde ettiğiniz kazanımları bir sonraki yılda kazanca dönüştürebilmek.

Yeni yıl, yeni dilekler demek, yeni umutlar demek, mutluluk ve huzur demek.

Ama unutmayalım ki, huzuru ve mutluluğu bizler içimizde yaratıyoruz. Mutluluk da, üzüntü de bizim dışımızda gelişen kavramlar değil. Her biri içten dışa doğru yansır.

Haberin Devamı

Eğer biz beden, zihin ve ruh olarak içimizde mutluluğu ve huzuru yaratabilirsek, çevremizde bizden etkilenecek ve mutluluğa, huzura katalizör olacağız.

Kim istemez ki, mutlu, huzurlu neşeli ve çevresini de sürekli mutlu eden bir ruh haline sahip olmayı değil mi?

Asıl mutluluk dışarıda bizi etkileyen şartlar her ne olursa olsun, içimizde yükselen bir coşku ve huzurdan ibaret.

Belki de mutluluğun modellenebilir bir kavram olduğunu unutuyoruz. Mutsuz olmayı ve acı çekmeyi öğrenen zihin, mutlu ve neşeli olmayı da öğrenebiliyor.

Düzenli olarak tekrarlayacağımız egzersizler (en az bir ay) huzura, neşeye ve mutluluğa davetiye çıkartabilir.

Şimdi sizler için seçtiğim bazı egzersizleri sizlerle paylaşmak ve izin verirseniz 2018 yılında mutluluğunuzun, neşenizin ve huzurunuzun artmasına yardımcı olmak istiyorum.

1. Mutlu bir ruh haline sahip olmak istiyorsak, kullandığımız kelimeleri değiştirmemiz gerekir. Çünkü bilinçaltı zihnimiz işlevi itibariyle, kullandığımız kelimeleri gerçekliği haline getirir. Bu yüzden, kullandığımız kelimeleri özenle seçmeliyiz. Kötüyüm, hastayım, şanssızım, mutsuzum, kadersizim, aptalım, cahilim v.s. Bu ve benzeri kötü çağrışım yaratan kelimeleri acele olarak kelime haznemizden çıkartalım. Yerine mutluyum, huzurluyum, neşeliyim, sevgi doluyum, çok akıllıyım, sevinç ve neşe içindeyim, çalışkanım, zenginim. Günden güne daha huzurlu, mutlu ve neşeli oluyorum. Huzur daima benimle beraber…v.s. gibi cümleler kurmayı ve mutluluk veren kelimeleri söylemeyi alışkanlık haline getirelim. Bilinçaltımız tüm bunları bir süre sonra gerçekliği haline getirecektir.

Haberin Devamı

2. Zihin ve beden birbiriyle paralel çalışır. Fiziksel olarak kendimizi iyi hissetmezsek, zihinsel olarak da iyi hissetmeyiz. Zihinsel olarak çok gevşek, mutlu ve huzurlu olursak, bedenimizde de bu gevşekliği ve huzuru hissederiz. O halde mutlu ve huzurlu olabilmek için hem bedenimizi hem de zihnimizi sürekli gevşetmemiz gerekir. Lütfen bir sonraki maddeyi okuyunuz…

3. Zihnimizi gevşetmek için meditasyon mükemmel bir yoldur. Meditasyon denilince bazı insanların gözü korkar. Meditasyon zihni sessizleştirmektir ve biz her gün 10-15 dakika sessizliğe zaman ayırırsak zihnimizi sakinleştirebiliriz. İlk zamanlar zihni sessizleştirmek zor olabilir. Nefesimize odaklanır ve sadece nefes alış verişlerimizi birden ona kadar sayarsak, zihnimiz yavaş yavaş sakinleşecektir. On tane saydıktan sonra, tekrar birden başlayarak yine ona kadar sayalım, sonra tekrar sayalım. Eğer bu süre içinde zihnimize düşünceler gelirse bu düşüncelere direnmeleyim, sadece gözlemci olalım. Düşüncelerin gelip gitmesine sakince izin verelim. Direnmezsek kısa sürede çekip gittiklerini görürüz.

Haberin Devamı

4. Güne mutlaka tebessüm ederek ve güzel niyetlerle başlayalım. Sabah yüzümüzü yıkadıktan sonra aynanın karşısına geçip uzun uzun gözlerimizin içine bakıp, kendimizi ne kadar çok sevdiğimizi sesli olarak ifade edip, gülümseyelim. Gün için on dakikalık bir ritüel yaparak, güzel niyetler koyalım. Mesela "Bugünümü çok keyifli ve bereketli geçirmeye niyet ediyorum." "Bugünümü sağlıklı ve başarılı geçirmeye niyet ediyorum." gibi..

5. Gün içinde şimdide kalmaya fazlasıyla özen gösterelim. Geçmişi ve henüz yaşanmamış geleceği düşünmek bizi mutsuz ve huzursuz etmekten başka hiç bir işe yaramaz. Bu yüzden her anı dolu dolu yaşayıp hakkını verelim. Zihnimizi sürekli gözlemleyelim. Geçmişe gittiğimizi veya geleceği düşündüğümüzü fark ettiğimizde hemen şunu söyleyelim. "Benim adım……...........… bugün 27.12.2018 ve ben şimdi, şu an’da bura iyi ve mutlu hissediyorum." Bu işe yarayan bir egzersizdir.

6. Kendimiz dâhil, hiç kimseyi ve hiçbir olayı yargılamalayım. Her ne oluyorsa sevgiyle kabul edelim. Zira yargıladıkça, yargıladığımız olayların içinde buluruz kendimizi. (Evren yasalarından biri) Bu sık sık başımıza gelmiştir. Kendimizi sevgiye odaklayalım. Olanı olduğu gibi sevgiyle kabul edelim ki, aynı olayı tekrar yaşamayalım. Unutmayalım Ol'an her ne ise "ihtiyacımız" olan şeydir ve iyi ki olmuştur. Ol'anı seversek, hayatımız mutluluk ezgileriyle dolar.

7. Şükretmek çok güçlü bir egzersizdir. Gün içinde programlı olarak şükretmeye özen gösterelim. Benim bu konuyla ilgili bir çalışmam var. Kendime sorduğum on soru ile günlük şükür egzersizlerimi yapıyorum. Bu soruları sizler de her gün kendinize sorarsanız, günden güne mutluluğunuzun ve içsel huzurunuzun arttığını göreceksiniz. Benim önerim her gün sabah ve akşam bu sorulara sakin bir zihinle cevap vermeniz. Yazılı olarak çalışırsanız egzersiz daha güçlü bir hale gelir.

a) Şu anda hayatımın nesinden memnunum?

b) Şu anda hayatımda beni neler heyecanlandırıyor?

c) Şu anda hayatımda nelerden gurur duyuyorum?

d) Şu anda hayatımda nelere minnet duyuyorum?

e) En çok ne yapmaktan zevk alıyorum?

f) Hayatımda benim için en önemli durum ne?

g) Daha olumlu nasıl düşünürüm?

h) Problemim var mı? Bu problemin harika yanı nedir?

i) Hayatımı daha mükemmel bir hale nasıl getirebilirim?

j) Bugün beni mutlu edecek neler oldu?

k) Bugün küçükte olsa kimlere iyilik yaptım?

l) Şu anda bana iyi hissettiren şeyler neler?

8. Yediğimiz içtiğimiz besinlere dikkat edelim. Sağlıksız beslenmenin depresyona ve mutsuzluğa yol açtığını unutmayalım. Her gün olmasa da, haftada birkaç kez, tam tahıllı gıdalar, muz, kuruyemiş (özellikle, badem ve ceviz) protein ağırlıklı – yumurta, peynir, süt, et veya tavuk eti - beslenmeye özen gösterelim. Mutluluğumuz için B vitamini almamız şart. Eğer vücudumuzun ihtiyaç duyduğu gerekli B vitaminini günlük olarak alamıyorsak, B vitamini tabletleri bu görevi başarıyla yerine getirecektir.

9. Gün içinde, yarım saatte olsa rutinden çıkıp, bize keyif veren şeyler yapmaya özen gösterelim. Bu motive edici bir kitap veya makale okumak olabilir, keyifli bir müzik dinlemek olabilir, dans etmek olabilir, hatta size mutluluk veren bir hayal kurmak, ya da yarım saatlik bir doğa yürüyüşü bile olabilir.

10. Düzenli fiziksel egzersizler yapmaya çalşıalım. Her gün düzenli olarak yürüyüşler yapalım. Belki bir onbeş dakika plates hareketleri ile esneyebiliriz. İmkânımız varsa spor yapalım. Derin diyafram efesleri alıp, kanımızdaki oksijen miktarını artırmaya gayret edelim.

11. Şehir hayatı malum çok yorucu ve her zaman hızlı akıyor. Eğer hızlı yaşadığımızı fark edersek hemen o hızı kesmeye yönelik birşeyler yapalım. Bunu yapmazsak stres endişe ve öfkeli hissedebiliriz. Haftanın en az 1 ya da 2 günü tamamen dinlenmeye ve gevşemeye ayırmak, günlük rutinden tamamen çıkmak, stresimizi azaltarak mutluluğumuzu artırabilir.

Bu yapılması kolay egzersizleri uygulamanız halinde, 2018 yılında kendinize en değerli armağanı, yani mutluluk ve huzuru verebileceğinizi düşünüyorum.

Bazen her şeye rağmen, ne yaparsak yapalım mutsuz olabiliriz, bazen ihtiyacımız mutsuzluk ve stres olabilir. Bırakın o zaman, mutsuzluğunuzu da yaşayın bir süre, onu gözlemleyin ve “evet şu anda ben mutsuzum bunu görüyorum, ancak bir süre sonra geçecek ” diye tekrar edin. Yani mutsuzluğunuza kısa bir süre bile olsa "izin verin". Mutsuzluğunuzu içselleştirmediğiniz, izin verdiğinizde herşeyin kolayca yoluna girdiğini fark edeceksiniz.

2018 yılının tüm dünyaya ve size, koşulsuz mutluluk, huzur ve sevinç getirmesini yürekten dilerim, yeni yılda ve her zaman her şey gönlünüzce olsun.

Nice mutlu, sağlıklı yıllara :)

A.Nilgün Aktaş

Profesyonel Yaşam ve İlişki Koçu

NLP Uzmanı ve Eğitmeni

www.aysenilgunaktas.com

nilgunaktas@hotmail.com