Ekonomi Yenilenebilir enerji rüzgârı

Yenilenebilir enerji rüzgârı

21.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, dünyada gelecek 25 yılda enerji sektöründe mevcut politikalar çerçevesinde en ciddi büyümenin yenilenebilir enerji alanında yaşanacağını söyledi.

Yenilenebilir  enerji rüzgârı

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’nin ev sahipliğinde düzenlenen, 2016 Dünya Enerji Görünümü Raporu’nun Türkiye tanıtımı toplantısında konuşan Birol, geçen yılın yenilenebilir enerji için rekorlar yılı olduğunu ifade ederek, 2015’te dünyada yeni kurulan elektrik santrallerinin yüzde 50’den fazlasının yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştuğunu dile getirdi. Birol, son 25 yılda dünya toplam enerji tüketimine en büyük katkının kömürden geldiğine işaret ederek, “Kömürün büyümesi gelecek 25 yılda ciddi olarak yavaşlayacak. Petrol talebi geçmişe göre daha yavaş büyüyecek. En ciddi büyüme temiz teknolojiler dediğimiz yenilenebilir ve nükleer enerjiden gelecek. Gelecek 25 yılda mevcut politikalar çerçevesinde büyümeye damgasını yenilenebilir enerji vuracak” diye konuştu.

Özelleştirme kartı

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 10 yılda elektrik sektöründe yapılan 75 milyar dolar yatırımın büyük kısmının özel sektörce gerçekleştirildiğini belirterek, “Elektrik ve doğalgaz sektörleri toplam 100 milyar liraya ulaşan pazar büyüklüğü ile pek çok kritik sektörden daha önde bir konuma geldi. Enerji Bakanlığımız ve EPDK’nın liderliğinde elektrik piyasasının serbestleşmesinde çok önemli adımlar atıldı. Özelleştirmeleri gerçekleştirildi, ancak bu konuda devam etmeliyiz” dedi.