Gündem Yer değiştiren kumsal: İztuzu

Yer değiştiren kumsal: İztuzu

09.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Muğla’nın Ortaca ilçesinin İztuzu Plajı’na Dalyan Kanalı’ndan yolcu getiren teknelere ait iskele, 2002’de görülen kuraklık ve denizin getirdiği kumların boğazın önüne kapatması nedeniyle karada kaldı.

Yer değiştiren kumsal: İztuzu

Kış aylarında denizden su girişi azaldığı için mevcut iskelenin bulunduğu yerde sular 25 metre çekildi.

Haberin Devamı

İncelemelere konu oldu

Bunun üzerine yeni bir iskele yapılmasına ihtiyaç duyuldu. 3 yıl sonra mevcut iskeleninin yanına şu an halen kullanılmakta olan iskele yapıldı. Türkiye’nin denize açılan tek gölü olan Köyceğiz’in, Dalyan Kanalı’yla buluştuğu noktada yaşanan doğa olayı görenlerin ilgisini çekerken, bilim insanları tarafından da inceleme konusu oluyor.

Akdeniz Kıyı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Erdal Özhan, bölgede üç yıl boyunca yıllık ve mevsimsel değişiklikleri incelediğini anlatırken, “Değişkenlik; meteorolojik koşulların mevsimsel ve yıldan yıla değişmesine bağlı gerçekleşiyor. Mayıs-Ekim ayları arasında yağmur yağmadığından Köyceğiz Gölü’nün seviyesi düşer. Gölden denize olan akıntı tamamen biter. O dönemde egemen olan kuvvet, denizden gelen dalgalar ve gelgitlerdir. Bu nedenle kum boğaza doğru itilerek denize doğru uzanan bir dil oluşturur. Kışın da yağışlar nedeniyle Köyceğiz Gölü kabarıp akıntı oluşturduğunda denize açılan boğaz derinleşerek kumu denize doğru atar. Kara sürekli yer değiştirir” dedi.