Afyonkarahisar Deprem Bilimciler Afyonkarahisar'da Toplanacak

Deprem Bilimciler Afyonkarahisar'da Toplanacak

25.10.2017 - 12:41 | Son Güncellenme:

.

Deprem Bilimciler Afyonkarahisarda Toplanacak

AFYONKARAHİSAR (AA) - Aktif Tektonik Araştırma Grubu (ATAG) 21. Çalıştayı yarın Afyonkarahisar'da toplanacak.

Haberin Devamı

ATAG21 Düzenleme Kurulu Başkanı Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Deprem Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Çağlar Özkaymak, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'deki deprem araştırma sonuçlarının bilim adamları, uygulamacı kuruluşlar ve ilgili meslek örgütleri arasında paylaşılması ve kamuoyuna duyurulması amacıyla 1997 yılında Prof. Dr. Aykut Barka önderliğinde kurulan Aktif Tektonik Araştırma Grubunun (ATAG), her yıl farklı bir kurum tarafından düzenlenen ATAG toplantılarını organize ettiğini belirtti.

Bu yılki toplantının 26-28 Ekim tarihlerinde AKÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü ve Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından organize edileceğini dile getiren Özkaymak, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Afyonkarahisar'da düzenleyecek olmanın mutluluğunu yaşamaktayız. ATAG21, depremi yakından tanıyan Afyonkarahisar'da yapılacak ilk deprem konulu çalıştay olması bakımından ayrı bir öneme sahiptir. Tarih öncesi dönemden günümüze değin depremlerin gölgesi altında kalan Afyonkarahisar, son yıllarda yüzey kırığı oluşturan, 1 Ekim 1995 Dinar ve 3 Şubat 2002 Sultandağı ve Çay Depremleri ile sarsılarak, aktif tektonik ve deprem konularının önemini bir kez daha gündeme taşımıştır. Afyonkarahisar merkez yerleşim alanında ise en son meydana gelen yıkıcı deprem 141 yıl önce, 13 Mayıs 1876 tarihinde 6.7 büyüklüğünde meydana gelmiştir. 2012 yılında güncellenen Türkiye Diri Fay Haritasında, Afyonkarahisar ve yakın çevresinde her an deprem üretecek 20’ye yakın diri fay haritalanmıştır."

Özkaymak, araştırma merkezlerinin Afyonkarahisar ve yakın çevresinde yer alan bu fayları saha çalışmaları ve uydu görüntüleriyle takip ettiğini ifade ederek, bölgede yakın zamanda meydana gelen depremlerle ilgili veri ve sonuçların da tartışılacağı çalıştayda, 40 sözlü ve 12 poster olmak üzere, 52 bildirinin sunulacağını bildirdi.