Merkez Deniz kaplumbağaları için hukuk mücadelesi

Deniz kaplumbağaları için hukuk mücadelesi

22.11.2019 - 15:19 | Son Güncellenme:

Deniz kaplumbağaları için hukuk mücadelesi

Deniz kaplumbağaları için hukuk mücadelesi

MERSİN, (DHA) - MERSİN'de nesli tükenme tehlikesi altında bulunan caretta caretta, yeşil deniz kaplumbağası ve endemik kum zambaklarının üreme ve yaşam alanı olan Gümüşkum 100'ncü Yıl Tabiat Parkı'nda yaşanacak yapılaşma tehlikesine karşı hukuk mücadelesi başlatıldı. Alanın 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'na ait belgelerde farklı ifadeler kullanıldığına dikkat çeken Mezitli Belediyesi, Mersin İdare Mahkemesi nezdinde açtığı dava ile son incelemelerde sayıları azalmakta olan kaplumbağa yuvalarını kurtarmaya çalışacak.
Mezitli Belediyesi, açılan ihale ile özel bir şirkete ihalesi yapılan Gümüşkum 100'ncü Yıl Tabiat Parkı'nın hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nda 'rekreasyon alanı' olarak işaretlenmesini mahkemeye taşıdı. Planın nesli tükenme tehlikesi altında bulunan caretta caretta, yeşil deniz kaplumbağası ve endemik kum zambaklarının üreme ve yaşam alanı olan bölgenin onaylanacak planla yapılaşmaya açılacağını iddia eden Mezitli Belediyesi, Mersin İdare Mahkemesi'ne başvurarak planın iptalini istedi. Yapılan incelemeler sonucu konunun hassasiyetini dikkate alan Bölge İdare Mahkemesi, kısa sürede dava sürecini başlattı. İdare Mahkemesi verdiği ara kararla konu hakkında planı onaylayan Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ayrıntılı bilgi istedi.
HAZIRLANAN PLANDAN ÇELİŞKİLİ İFADELER
Bahsi geçen planın farklı paftalarında farklı ifadeler kullanıldığını bu durumun yapılaşmanın önünü açabileceğini belirten Mezitli Belediyesi, Bölge İdare Mahkemesi'nde açtığı dava konusunda şu hükümlere yer verdi:
"Plan hükümlerine göre bu alan dışında yapı yaklaşma mesafesi ile sınırlanan alan içerisinde halkın eğlence ve dinlenme gereksinimini karşılamak amaçlı açık spor sahaları, yürüyüş, açık alan aktivitelerinin yapılmasına yönelik kullanımlar ile takılıp sökülebilir nitelikte kır kahvesi-lokantası, büfe, sergi ve tanıtım alanları gibi tesisler bulunabileceği, emsal yüzde 3’ü, yüksekliği 5,50 metreyi aşmayacak şekilde işletmecilik sözleşmesi ekinde yer alan tip projeleri doğrultusunda yapılabileceği belirtilmiştir. Planda ise kıyı kenar çizgisi ile kıyı çizgisi arasında kalan askeri alan hariç toplam 98 bin 695 metrekare büyüklüğündeki kıyının tamamının 'Rekreasyon Alanı' olarak işaretlendiği görülmektedir. Bu haliyle, koruma statüsü bulunan Tabiat Parkında yüksek oranda yapılaşmanın önünün açılabileceği, bu plan kararlarının Kıyı Kanunu ve uygulama yönetmeliklerine aykırı olduğu değerlendirilmektedir. Planda öngörülen koşulun, alanın bütününün yüzölçümünden mi yoksa yapı yaklaşması mesafesi belirtilen alanların büyüklüğü üzerinden mi hesaplanacağı konusunda açıklık bulunmamaktadır. Planda kıyı alanı içerisinde yapılması öngörülen tesis ve yapılar ilgili yönetmeliklere aykırıdır. Kıyı Kanunu uygulama yönetmeliğine aykırı nitelikteki yapılaşma kararları vardır."
'MÜCADELEMİZ SÜRECEK'
Mezitli’de yaşayan duyarlı vatandaşların sahip çıkmasıyla bu alanda düzenlenecek Pop Festivali'nin iptal edildiğini hatırlatan Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Gümüşkum 100’ncü Yıl Tabiat Parkı'nın söz konusu planın kabul edilmesi halinde yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını söyledi. Plana yasal süre içerisinde itiraz etmelerine karşın kendilerine olumlu ya da olumsuz bir yanıt verilmediğini vurgulayan Başkan Tarhan, "Biz Mezitli Belediyesi olarak asli görevlerimizden birisi olan doğal güzelliklerin ve çevrenin korunması kapsamında Mersin İdare Mahkemesi'nde dava açtık. Adli mercilerin konunun hassasiyetini bilerek kısa bir süre içerisinde davayı başlatması sevindirici bir gelişmedir. Biz gerek nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan Caretta Caretta, Yeşil Deniz Kaplumbağası ve endemik Kum Zambakları için gerekse vatandaşlarımızın buradan doğal güzelliği ile ücretsiz yararlanabilmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
'CANLILARIN YAŞAM HAKKINI SAVUNACAĞIZ'
Konuyla ilgili yakın bir bölgede bulunan ve benzer özellikler taşıyan Erdemli’deki Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Kampüsü'nde birim müdürleriyle yaptıkları incelemede alanın nasıl korunması gerektiği konusunda da son derece aydınlatıcı fikirler edindiklerinin altını çizen Başkan Tarhan, "ODTÜ sahasında kaplumbağa yuvalarının korunması için bölgede alınan tedbirleri kıyasladığımız zaman konunun ne denli ürkütücü bir noktaya geldiğini üzülerek gördük. Alan tamamen koruma altına alındığı gibi bölgede bulunan sazlık ve otlar da doğal bir şekilde korunmuş. 100’ncü Yıl Tabiat Parkımızda ise tam tersi bir durum söz konusu. Dünya üzerinde yaşayan tüm canlıların yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

FOTOGRAFLI