Merkez Veliler, çocuklarını korumak için bilinçleniyor

Veliler, çocuklarını korumak için bilinçleniyor

22.01.2020 - 09:56 | Son Güncellenme:

Veliler, çocuklarını korumak için bilinçleniyor

Veliler, çocuklarını korumak için bilinçleniyor

MERSİN, (DHA)- MERSİN'de çocukların ve ergenlerin teknoloji ve sosyal medya kullanımında karşılaşılan sorunların çözümüne odaklanan 'Bilinçli Teknoloji Kullanımı Projesi Eğitim Semineri' düzenlendi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü paydaşlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan seminere, merkez ilçelerden belirlenen 12 okul ile temsilcileri ve veliler katıldı. Seminerde aileleri bilgilendiren siber güvenlik ve sosyal medya uzmanı Cüneyt Üre,çocukların ve ergenlerin güvenliğinin sağlanması noktasında ebeveynlere büyük görev düştüğünü söyledi. Üre, çocukların sosyal ve kültürel etkinliklere yönlendirilmesi, teknoloji kullanım süreleri ile ilgili hedefler konulması ve teknolojik cihazların ortak kullanımının sağlanmasını tavsiye etti. Teknolojinin doğru ve güvenli kullanımı konusu üzerine sunum yapan Üre, 4 milyar kullanıcısı olan dijital dünyada, çocukların ve ergenlerin güvenliğinin sağlanması noktasında ebeveynlere dikkat etmeleri gereken noktaları anlattı. Güvenli internet kullanımında en önemli noktanın dijital okuryazarlık olduğunu söyleyen Üre, “Dijital okuryazarlıktaki kastımız şu; doğru, etik, etkin kullanacağız. Özellikle anne-baba olarak sizlere çok iş düşüyor” dedi. Ailelerin, çocuklarının kullandığı sosyal medyayı, bilgisayarı bilmeleri gerektiğini vurgulayan Üre, interneti doğru kullanmaları noktasında ebeveynlerin neler yapmaları gerektiğini anlattı. Seminerde, önceliğin dijital dünyada var olmayı sağlayan teknolojik cihazların güvenliğini sağlamak olduğu belirtildi. Kullanılmakta olan cihazların güvenliği için programların orijinal lisanslı programlar olması ve anti virüs yazılımlarının kullanılması, şifre, e-mail ve kişisel bilgi güvenliğinin göz ardı edilmemesi gerektiği ayrıntılı olarak ailelere sunuldu.  Tüm bağımlılıklarda olduğu gibi teknoloji bağımlılığının da bir anda gelişmediğini, aşamalar halinde hastalık haline geldiğini söyleyen Üre, bağımlılığın merak, sosyal kullanım, ihtiyaca yönelik kullanım, bağımlı kullanım olarak 4 aşamada geliştiğini belirtti. Üre, ebeveynlere çocukların ve ergenlerin teknoloji bağımlılığını nasıl engellemeleri gerektiğini maddeler halinde sıralayarak, ailelerin çocukların teknolojik cihaz kullanımlarını tam zıt saate kaydırmalarını önerdi. Üre, çocukların sosyal ve kültürel etkinliklere yönlendirilmesi, teknoloji kullanım süreleri ile ilgili hedefler konulması, teknolojik cihazların ortak kullanımının sağlanmasını tavsiye etti. Çocukların ders çalıştığı ortamda telefon olmaması gerektiğini vurgulayan Üre, gece kaliteli bir uyku süreci için yatmadan en az 90 dakika öncesinde çocukların teknoloji kullanımlarını bırakmalarının sağlanması gerektiğini dile getirdi.
Eğitim seminerinin sonunda dağıtılan anketin son değerlendirme soruları aileler tarafından yanıtlanarak, gerekli geri dönüşler soru-cevap şeklinde sağlandı. Mersin’de her ay 12 okul ile düzenli olarak yapılacak eğitim seminerleriyle teknoloji bağımlılığının önüne geçilerek, dijital teknolojinin güvenli kullanımı hedefleniyor.

 

FOTOĞRAFLI