Ekonomi Yerli ‘baz’da işlem tamam!

Yerli ‘baz’da işlem tamam!

23.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bakan Arslan, “Türkiye’nin ilk yerli ve milli baz istasyonu olan ULAK’ın Evrensel Mobil Kapsama Projesi kapsamında üretilen 150 adetlik ilk teslimatı nisanda yapılacak” dedi.

Yerli ‘baz’da işlem tamam

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye’nin ilk yerli ve milli baz istasyonu ULAK’ın, Evrensel Mobil Kapsama Projesi çerçevesinde üretilen 150 adetlik ilk parti ürünlerinin teslimatının nisan ayında yapılacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Arslan, bakanlığının desteğiyle Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülen LTE-A teknolojisinin kullanıldığı makrocell baz istasyonlarının yerli olarak geliştirilmesine yönelik ULAK Projesi’nde üretimlerin başladığını söyledi.

Stratejik bir kazanım

ASELSAN’ın ana yüklenici, Netaş ve Argela’nın alt yüklenici olduğu ULAK Projesi’nde, geçen yıl kurulan ULAK Haberleşme AŞ’nin projenin koordinasyonunu ve sorumluluğunu üstlendiğini vurgulayan Arslan, şöyle devam etti:

“Bu projeyle 4.5G ticari, evrensel hizmet ve kamu güvenliği şebekelerinde kullanılmak üzere değişik frekans bandlarında yerli LTE-Advanced makrocell baz istasyonları geliştirilmektedir. Tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilen 4.5G baz istasyonlarının yerli ve milli imkanlarla üretilmesiyle Türkiye stratejik olarak çok önemli bir kazanım sağlayacak. Kırsal kesimlerimiz de dünyanın her yerine ulaşabilecek.”

Haberin Devamı

Sözleşmede en az yüzde 10 ULAK ürünleri kullanma şartı olduğunu anımsatan Arslan, 489 baz istasyonunda 4.5G yükseltmelerinin ULAK ürünleriyle yaptırıldığını bildirdi.

Telekomünikasyon Birliği’ne adayız

Bakan Arslan, Türkiye’nin Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU) konsey seçimlerinde aday olduğunu belirterek, “Bunu çok çok önemsiyoruz. Zira karar vericileri takip eden ülke olmaktan ziyade karar alıcılar arasında olmak bizim için her platformda önemli” dedi.

İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi’ne (WSIS) katılan Arslan, kapsama alanları, geniş bant internet ve nüfusu 500’ün altındaki yerlere hizmet götürülmesi konusunda Türkiye’nin katettiği mesafenin zirvede daha iyi anlaşıldığını vurguladı.

1472 yer kapsanacak

Arslan, 1. faz projede ULAK kullanım oranının yaklaşık yüzde 45 olacağını belirterek, şunları kaydetti:

“Evrensel Mobil Kapsama Projesi’nin 2. fazında ise ilk kez mobil kapsama altına alınacak 1472 yerleşim yeri için imzalanan sözleşmede, en az yüzde 30 ULAK ürünleri kullanımı şartı getirildi. Bu projede gelinen noktada yaklaşık 590 baz istasyonunda ULAK ürünleri kullanılacak. Bu sayede 2. faz projesinde ULAK kullanım oranı yaklaşık yüzde 55 olacak.

Haberin Devamı

Evrensel Mobil Kapsama Projesi’nin 1. fazı kapsamında 15 Nisan’da yükleniciye teslimi planlanan 150 adet ULAK baz istasyonunun fabrika kabulü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından görevlendirilen muayene ve kabul heyetince ASELSAN’a ait üretim tesislerinde yapılacak.”