Ekonomi Yerli Bitcoin treni kaçmasın

Yerli Bitcoin treni kaçmasın

24.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de üç yılda 200 milyon euro’luk dijital para kullanıldığı belirtilirken, mevzuatların uygun hale getirilmesiyle bu alanda yerli ürünlerin ön plana çıkarılabileceği belirtiliyor

Yerli Bitcoin treni kaçmasın

Türkiye’de yasaların henüz yeterli olmamasının dijital para kullanımını engellerken illegal hale de getiriyor. Uygun mevzuat çalışmalarının hem vergi kaçağını önleyeceği hem de yerli dijital para girişimlerinin önünü açacağı vurgulanıyor.

Haberin Devamı

Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı Avukat Kadir Kurtuluş, 6493 sayılı kanun, kara para, vergi mevzuatı ve Blockchain’in kabul edilmemesinin kullanımı kayıt dışına ittiğini söyledi. Türkiye’de mevzuat olmamasına karşın insanların yaklaşık iki üç yıl içinde 200 milyon euro’ya yakın bitcoin, etherium, litecoin tarzı dijital paraların alım satımını halihazırda internet üzerinden yapmasına engel olamadağını vurgulayan Kurtuluş, bunun de vergi kaybına neden olduğunu kaydetti.

Bir düzenleme şart

Kurtuluş, dijital parayla alışverişlerin internet siteleri üzerinden gerçekleştirildiğini belirterek, “Biz devletin bu alışverişleri henüz görmediğini düşünüyoruz. Bu konuda mutlaka hukuki düzenlemelerin yapılması lazım. Sonuçta ortada bir arz-talep meselesi var. Bizim yeni teknolojilere hızla adapte olmamız gerekiyor. Bu nedenle mevzuat çalışmalarını tamamlayıp Türk ürünlerini ortaya çıkarmalıyız ki kullanıcıların teknolojik adaptasyonları yerli ürünlere yönelik olsun.

Haberin Devamı

Türkiye’de mevzuat çalışmaları hızlandırılmalı ve teknolojinin gelişmesinin önü açılmalı. Çalışmalar, özel ve kamu blockchain’ler olarak iki başlıkta ilerletilmeli. Farklı kurumlarca onaylanan bir Türkiye blok zinciri bile tasarruf ve güven açısından ülkemize birçok kazanımlar getirebilir” dedi.

Kadir Kurtuluş, mevzuat çalışmalarının bulunduğu ülkelerde ilerlemelerin çok hızlı olduğunu kaydederek, “Türkiye’de, bitcoin ve dijital para konusunda yasaklanma söz konusu değil ancak Kasım 2013’te Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bu konu hakkında kamuoyu bilgilendirmesi oldu.

Bu bilgilendirmede bitcoin’in henüz elektronik para olarak değerlendirilmediği bu nedenle gözetimi ve denetiminin olmadığı, yatırımcılar ve kullanıcıların bitcoin ve benzeri dijital para birimlerini kullanırken barındırdığı muhtemel riskleri unutmamaları konusunda uyarıda bulunuldu” bilgisini paylaştı.

‘Bazı Türk bankalar transferini yapıyor’

Kadir Kurtuluş, Türkiye’de Blockchain’in henüz yeterince tanınmadığını dile getirerek, bazı Türk bankalarının Blockchain tabanlı para transferi işlemleri gerçekleştirdiğini, fakat bu transferlerin alt yapısının Türkiye’de sağlanamadığını aktardı.
Kurtuluş, “Türkiye’deki birçok banka ve teknoloji şirketinin üst yönetimi ile görüşmeler yaptık. Genel olarak bankalar ve büyük teknoloji şirketlerinin konu hakkındaki farkındalıkları ve öngörüleri yüksek seviyede ama ne yapılacağı veya nasıl adaptasyon sağlanacağı konusunda net olamadıklarını söyleyebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Blockchain nedir?

Blockchain, insanların hiç bir aracıya gerek kalmadan mal, hizmet ve finans gibi sektörlerdeki ihtiyaçlarını karşılayabilmesini sağlayan teknolojik bir araç.

Daha çok bilinen bitcoin gibi dijital paralar, blockchain teknolojisiyle üretilen para türevleri. Bunların temelinde veriyi dağınık bir şekilde kaydedip güvenlik zaafiyetlerini de ortadan kaldırmak var. Artık tek bir merkeze, tek bir kuruma ya da tek bir server’a ve kayıtlı veriye güvenmektense binlerce yerde kaydı tutulmuş ve asla değiştirilemeyecek verilere güven sağlanıyor. Bu sayede bireyden bireye doğrudan işlemler gerçekleştiği için maliyet avantajları, kolaylıklar ve hız sağlanıyor.

Haberin Devamı

Kağıt paralar azalıyor

Kurtuluş, Türkiye’de kağıt para kullanımının gün geçtikçe azaldığına da işaret ederek, şunları söyledi: “Kağıt paralarımızı banka hesaplarımızda tutuyoruz ve paranın dijital sisteme entegre olmasını aslında en çok biz sağlıyoruz. Dijital paranın engellenemez büyümesini görebiliyoruz. Dijital parayla maliyetler düşecek ve aracılar ortadan kalkacak.

Bu yüzden bankaların, büyük ölçekli şirketlerin, aracılık hizmeti veren firmaların kendi varlık sebeplerini sorgulamaları söz konusu olacağından bu şirketlerin teknoloji yatırımları yapmalarının elzem olduğunu düşünüyoruz.”