Ekonomi Yerli fırsatı gördü yabancı ‘ev’lendi

Yerli fırsatı gördü yabancı ‘ev’lendi

16.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Temmuzda konut satışı yüzde 7 artarak, son yılların temmuz ayı rekorlarından birine imza attı. Yerli alıcı konutta fırsatı görürken, yabancı alıcı ise dövizini Türkiye’ye yatırdı

Yerli fırsatı gördü yabancı ‘ev’lendi

Konut satışları Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artış gösterdi. Bu sayede Temmuzda 124 bine yakın konut satılarak, son zamanların en önemli yaz ayları satışından birine daha imza atılmış oldu. Yerli alıcı konut sektöründeki fırsatları değerlendirirken, yabancı alıcı ise yine aynı dönemde döviz kurundaki artıştan faydalanarak yatırımını Türkiye’ye yaptı. Konut satışında yine büyük pay İstanbul’un olurken, İstanbul’u; Ankara ve İzmir izledi.

Haberin Devamı

‘Fiyatlar cazip’

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları (banka kredili) düşüşünü sürdürüyor. Banka kredili satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21.2 oranında azalış göstererek 30 bin 405 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 24.5 olarak gerçekleşti.

Diğer konut satışları olarak bilinen peşin ya da firma vadeli satışlar ise Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.9 oranında artarak 93 bin 473 oldu. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 74.3 oldu.

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, bu dönemde banka konut kredisi faiz oranlarının yüksek olmasından dolayı satışların peşin ya da firma vadesiyle gerçekleştiğine dikkat çekti. Elmas, “Rakamlar açıkça gösteriyor ki vatandaşımız konut fiyatlarının cazip olduğunun farkında. Çünkü artan maliyete karşı firmalar zam yapmıyor. Yaz ayı olmasına, yükselen faize rağmen konut satışları artışa devam ediyor. Hem yerliye, hem de yabancıya satış da kur etkisi de var. Vatandaş doları bozdurup ev aldı, yabancı yatırımcı bu dönem fiyat ona cazip geldiği için eve yöneldi. Gurbetçi vatandaşlarımız ve yurtdışında çalışanlar da bu dönemi iyi bir fırsat kullanıldı” diye konuştu.

Haberin Devamı

İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, firmalar ve kamu bankalarının desteğiyle 30 Hazirana kadar kredi faiz oranlarını 0.98’e düşüren kampanyanın etkilerinin Temmuz ayında da görüldüğünü belirtirken, ‘sınırlı kalan’ satışların Ağustos ve özellikle Eylül ayında önemli bir sıçrama gerçekleştireceğini söyledi.

Yabancıya satış % 65 arttı

Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre büyük bir artış gösterdi. Türkiye’ye güvenini yenileyen yabancı yatırımcıya satış yüzde 65.6 artarak 2 bin 858 oldu.Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı sırasıyla Irak, İran, Suudi Arabistan, Rusya Federasyonu ve Kuveyt vatandaşlarına yapıldı.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre de Temmuzda, markalı konut projelerindeki satışların yüzde 9’luk kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığı gözlemlendi. GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, “Markalı konut projelerinde yabancı yatırımcılara satış ortalaması yüzde 8 oldu. Kurdaki dalgalanmanın etkisi var” dedi.