Sağlıklı Beslenme Yeşil çay faydalı mı, zararlı mı?

Yeşil çay faydalı mı, zararlı mı?

22.01.2018 - 10:45 | Son Güncellenme:

Son dönemlerin en popüler bitki çayları arasında yeşil çay da mevcut. Sakinleştirici, dinginleştirici özelliği, yeşil çayın tercih edilme sebeplerinden biri. Kadınların diyete başladıklarında en sık tükettiği bitki olan yeşil çay, birçok faydası ile biliniyor. Ancak faydaları saymakla bitirilemediği gibi, zararları da atlanmamalıdır. Peki, yeşil çayın zararları tam olarak nelerdir?

Yeşil çay faydalı mı, zararlı mı


Hangi işi yapıyorsak yapalım, mesleğimiz ne olursa olsun stres, hayatımızın bizi bir türlü tamamen terk edemeyen önemli bir parçası. Artık çağımız hastalığı olarak kabul edilen stres ve etkileri, yeşil çay ile azaltılabiliyor. Yeşil çay stresi azalttığı gibi, kişi üzerinde rahatlama da sağlıyor. Genel olarak bitki çaylarının tümünde bulunan sakinleştirici ve rahatlatıcı özellik, yeşil çayda diğer çaylara göre biraz daha fazla görülüyor. Yeşil çay sayesinde yarım saatte bir damarlar açılıyor, kan pıhtılaşması önleniyor.

Haberin Devamı


Kanseri yenmede ve kansere yakalanmamada da olumlu etkisi olduğu düşünülen yeşil çayın zararlarına değinecek olursak, başta kafeinden bahsedilebilir. İçindeki kafein sebebiyle, aşırı yeşil çay tüketiminde uykusuzluk sorunları meydana gelecektir.


Yeşil çay, hamile kadınların kesinlikle tüketmemesi gereken bir çaydır. Bunun sebebi olarak, folikasit seviyesini olumsuz şekilde etkilediği söyleniyor. Hamile değilseniz; fakat bebek emziriyorsanızda yeşil çay tüketmemelisiniz. İçerisinde kafein barındırdığından, bebeğinizin zamanla uyku düzeni bozulabilir.


Yeşil çay, stresi azaltmada önemli bir bitki olsa bile, çok fazla tüketilmemelidir. Her şeyin fazlasını tüketmek zararlı olduğundan, yeşil çay tüketimi de sınırlı olmalıdır. Aksi takdirde böbreklere zarar verebilir. Yine fazla tüketildiğinde; mide bulantısı, ardından kusma, sık sık idrara çıkma gibi sorunlara sebep olabilir.

Haberin Devamı


Özellikle çeşitli böbrek rahatsızlıkları, kalp ve damar rahatsızlıkları, anksiyetesi ve kanında pıhtılaşma sorunları olanların yeşil çay tüketmemesi gerekiyor.

Kadınlarda ve Erkeklerde Farklı Reaksiyonlar

Yeşil çay, kişiden kişiye farklı reaksiyonlar gösterebilir. Vücuda genel olarak vermiş olduğu rahatlama ve kişiye kendisini sakin hissettirme özelliği, kadınlarda çok daha kolay fark edilebilir bir durumdur.

Yeşil çayın pek çok zararına rağmen yine de bitki çayı olarak ilk tercihiniz yeşil çay oluyorsa, zararlarını en aza indirgemek için, yeşil çayı demledikten sonra 30 saniye bekletin ve demini döküp tekrar demleyin. Böylece içerisindeki kafein azalmış olacaktır.

Yazarlar