Gündem Yeşil Oscar Türk doğa korumacıya

Yeşil Oscar Türk doğa korumacıya

28.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uluslararası Whitley Doğa Koruma Altın Ödülü bu yıl Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya’ya verildi. Ege ve Akdeniz’in korunması için çalışan Kızılkaya ödülünü İngiliz Prensesi Windsor’ın elinden aldı

Yeşil Oscar Türk  doğa korumacıya

Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Gökova Körfezi başta olmak üzere tüm Ege ve Akdeniz sahillerinin korunması için mücadele eden Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya, “yeşil Oscar” kazandı. Akdeniz fokları ve kum köpek balıklarının korunması kadar balıkçılığın geliştirilmesi içinde çalışan Kızılkaya, 70 ülkeden 165 projenin arasından birinci seçilerek İngiltere Kraliyet ailesinin verdiği Whitley Altın Ödülü’nü kazandı. Finale kalan altı proje arasından seçilen Gökova Körfezi’ndeki Deniz Koruma Alanları Yönetimi, doğayı korurken balıkçılığın en doğru şekilde yapılmasını amaçlıyor. Projenin altın ödülü almasıyla Zafer Kızılkaya, 2017 yarışmanın da jürisine seçildi.

Haberin Devamı

Köpekbalığı ve fok

İnşaat Mühendisi, doğa korumacı ve sualtı fotoğrafçısı Zafer Kızılkaya, ödülünü İngiltere Prensesi Anne Mountbatten-Windsor’dan Kraliyet Coğrafya Derneği’nde düzenlenen törenle aldı. Zafer Kızılkaya, “Tüm dünyaya örnek olacak bir projeyi büyük paralar harcamadan yapmanın gurur var. Köpekbalıklarının da fokların da rahatça yaşayacakları bir Ege Denizi istiyoruz. 270 kilometre gırgır ve trolün yasak olduğu, 30 kilometre ise tüm balıkçılığa kapalı bir kıyı oluşturduk. Bu yerkürede diğer canlılara da yaşam hakkı tanınması gerektiği mesajını veriyor. Aynı zamanda tüm balıkçılarla ve yerel yönetimlerle el ele vererek ekosistemi korumak gelecek için umut veriyor” dedi.

Whitley Doğa Vakfı’nın mütevelli heyeti üyesi ünlü BBC belgesel yapımcısı Sir David Attenborough ise, “24 yıldır Whitley Ödülleri doğal yaşamı korumak konusunda büyük öncülük etmekte. Vakfın belki de en önemli başarısı dünyanın en iyi koruma liderlerinin bu sayede kendi aralarında kurduğu artan iletişim olmuştur. Ödül sahiplerinin karşılaştığı sorunlar çok büyük, çözümler çeşitli ve birlikte ulaştıkları nokta gerçek anlamda küresel çözümlerdir” dedi. Akdeniz Koruma Derneği, rahmetli işadamı Mustafa V. Koç’un desteğiyle kurulmuştu.