Gündem Yeşil ve gri pasaport sahipleri yurt dışına nasıl çıkacak?

Yeşil ve gri pasaport sahipleri yurt dışına nasıl çıkacak?

22.07.2016 - 14:46 | Son Güncellenme:

Darbe girişiminin ardından alınan güvenlik tedbirleri kapsamında, hususi (yeşil) ve hizmet (gri) pasaport sahiplerinin bağlı bulundukları kurumdan görev ya da yurt dışına çıkış izin yazısı almaları kaydıyla seyahat edebilecekleri belirtildi.

Yeşil ve gri pasaport sahipleri yurt dışına nasıl çıkacak

Darbe girişimi sonrası hususi ve hizmet pasaportlu vatandaşlar belirli şartlarla yurt dışına çıkabiliyor.

Haberin Devamı

Yeşil ve gri pasaportlu vatandaşlar, bağlı bulundukları kurumdan görev ya da yurt dışına çıkış izin yazısı almalarının ardından seyahat edebilirken, eş ve çocukları pasaportun hak sahibinin bağlı bulunduğu kurumdan "Adı geçen şahsın yurt dışına çıkmasında herhangi bir mani kurumumuzca yoktur veya sakınca bulunmamaktadır" şeklinde bir yazı alarak, yurt dışına seyahat ediyor.

Yapılan düzenleme doğrultusunda kamu kurumlarından emekli olan ve yurt dışına çıkacak kişilerden herhangi bir yazı istenmezken, pasaport kontrolleri sırasında Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) ve ilgili daire başkanlıklarından alınan şifrelerle emeklilik durumu tespit edilebiliyor.

KKTC ile Gürcistan'a seyahat etmek isteyen devlet memurlarına ise izin verilmiyor.

Haberin Devamı

Öte yandan, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminalinde, kamu görevlileri ile ailelerinin alabildiği yeşil ve resmi vazifeyle görevlendirilenlere verilen gri pasaportları kullanan yolcuların işlemleri, vize ofislerinde sürdürülüyor. Yeşil ve gri pasaportlar üzerinde detaylı inceleme yapılan havalimanında, söz konusu işlemlerinin yolcu trafiğini aksatmadığı görülüyor.

Atatürk Havalimanı’nda görevli pasaport polisi Ahmet Uçar, şu detayları aktardı:

"Örneğin, bir doktor il sağlık müdürlüğünden, öğretmen il ya da ilçe milli eğitim müdürlüğünden, polis memuru ilçe emniyet ya da il emniyet müdürlüğünden yazı alarak çıkış izni yazısı dahilinde çıkışlarında herhangi bir mani yoksa çıkabiliyor. Sadece bağlı bulunduğu kurumdan çıkış izin yazısı şartı var. Rutin kontroller devam ediyor herhangi bir kısıtlama, çıkış yasağı söz konusu değil. Uçaklar uçmaya devam ediyor, ertelenen rötarlı uçak yok. Rutin kontroller devam ediyor her şey yolunda. Sadece bağlı bulunduğu kurumdan yazı geliyor rutin kontrollerle birlikte çıkışı sağlanıyor."

EŞLERİ VE ÇOCUKLARI

Pasaport polisi Ahmet Uçar, yeşil pasaportluların eşleri ve çocukları için şunları söyledi:

"Yeşil pasaportluların eşleri ve çocukları ise örnekle anlatmak istiyorum. Örneğin 18 yaşından küçük bir öğretmen çocuğu annesi üzerinden yeşil pasaport aldığı için annesinin çalıştığı yani bağlı bulunduğu okulun il yada ilçe milli eğitim müdürlüğünden yazı almak şartı var. Yazının içeriği ise ‘Adı geçen şahsın yurtdışına çıkmasında herhangi bir mani kurumumuzca yoktur veya sakınca bulunmamaktadır.’ Yazının içeriği sadece bu. Bu tüm yeşil ve gri pasaport hamili bütün vatandaşların eş ve çocukları için de geçerli bir kural. Onlar için ayrı bir kural yok. Tek istisna tüm kurumlardan emekli olan devlet kurumlarından emekli olan memurlara yazı şartı yok. Yazıyı emekli olan vatandaşlarımızdan istemiyoruz. SGK’dan aldığımız şifrelerle şahsın memur olup olmadığını, memursa emekli olup olmadığını teyit edip çıkışını yapıyoruz. İnce bir detay Kıbrıs ve Gürcistan’a hiç bir şekilde devlet memuru çıkamıyor. Kıbrıs ve Gürcistan haricinde bütün ülkelere her yere devlet memuru dahil kurum izni dahilinde çıkabiliyor.

Haberin Devamı

Emekli olanların aileleri de bizim aldığımız şifrelerden emekli doktorun kızı yazıyor. Kızın pasaportunu alıyoruz. Babasının üzerinden aldığını babasının da emekli olduğunu teyit ettiğimiz an çıkışına izin veriyoruz."

Haberin Devamı

SGK BİLDİRİMİ İSTENMİYOR

Pasaport Polis Memuru Ahmet Uçar SGK bildirimi istenmediğini de belirterek şöyle konuştu:

"SGK bildirimleri istenmiyor. Öyle bir evrak yok. SGK şifremiz mevcut tüm vatandaşların TC numarısı üzerinden memur olup olmadığını teyit edebiliyoruz. Çocuklarda da aynı şekilde.

Eğer hamili olduğu anne ya da babası üzerinden faydalanıyorsa hem annesi hem de kendisinin ismi, doğrudan kendisi faydalanıyorsa yazıda sadece kendi ismi bulunuyor. Öğretmenin eşi, kızı ya da oğlu ise hem kendisinin hem de kızı veya oğlunun TC numarasıyla birlikte kimlik bilgileri mevcut olması gerekiyor.

Diplomatik pasaportlarda herhangi bir engel kısıtlama yoktur.

UMUMİ PASAPORTLAR

Ahmet Uçar umumi pasaportlar için ise, " Umumi pasaport sahipleri devlet memurları haricinde herkes her yere çıkabilir. Devlet memurları Kıbrıs ve Hopa’ya umumi pasaport olsa dahi çıkamıyor. Bir işlem ortalama 3-5 dakika içerisinde rutin kontroller yapılıp onay verilip çıkabiliyor. Kıbrıs’a gidecek tüm vatandaşlar burada sorgulanıyor TC kimlik üzerinden memur değillerse çıkışları sağlanıyor. Memur olup olmadıkları burada sorgulanıyor"dedi.