Gündem Yeşilçam ustasını uğurladı

Yeşilçam ustasını uğurladı

20.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçen cuma hayatını kaybeden Memduh Ün için düzenlenen anmaya, yıllarca emek verdiği Yeşilçam’dan birçok isim katıldı. Ün, meslektaşlarının ve öğrencilerinin katılımıyla son yolculuğuna uğurlandı...

Yeşilçam ustasını uğurladı

Yeşilçam’ın 16 Ekim’de 95 yaşında hayatını kaybeden usta yönetmeni Memduh Ün, uzun yıllar ders verdiği Mimar Sinan Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema TV Merkezi’nde anıldı.

Haberin Devamı

‘Bak hava ne güzel’

Ün’ün anmasına ömrünü adadığı Yeşilçam’dan birçok isim katıldı. 56 yıllık hayat arkadaşı Fatma Girik’in yanı sıra Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Aytaç Arman, Cüneyt Arkın, Göksel Arsoy, Müjdat Gezen, Halil Ergün, Tarık Akan, Duygu Sağıroğlu, Meltem Cumbul, Erdal Özyağcılar, Rutkay Aziz, Erden Kıral ve Necmettin Çobanoğlu, törene katılan isimler arasındaydı.

Sinema dünyasının bu ünlü isimlerinin yanı sıra Ün’ün öğrencilerinin de yer aldığı törende ilk konuşmayı merkezin kurucusu Prof. Dr. Sami Şekeroğlu yaptı. Şekeroğlu konuşmasına naaşın neden Ün’ün hayatını kaybettiği Bodrum’dan Sinema-TV Merkezi’ne geldiğini açıklayarak başladı. Ün’ün yeni yapılan salonları görmek ve okulda derslerine dönmek istediğini ifade eden Şekeroğlu, Ün’ün kendisine “Söz vereceksin beni oraya getireceksin,” dediğini aktardı. Ün’ün çekincelerle başladığı dersleri ve öğrenci yetiştirmeyi ne kadar sevdiğini de vurguladı. Şekeroğlu’nun ardından Fatma Girik kürsüye çıktı. Girik, “12 aydır hastanedeydi. Yoğun bakımda her gün ziyaret süresi olan 3 saat boyunca sevdiğim insanın elini tutup, yanağından defalarca öpüp, kulağına ‘Bak hava ne güzel, iyileş de terasta kahvaltı edelim’ gibi cümleler fısıldadım. Hiç yararı olmadı,” dedi ve gözyaşları içinde sahneden indi.

Haberin Devamı

‘Güzel bir insandı’

Girik’ten sonra konuşma yapanlar arasında Hülya Koçyiğit de vardı ve Ün’ü ‘temiz, dürüst, herkese hakkını veren, çalışma saatlerine özen gösteren, işçilerin haklarını kollayan biri’ olarak tasvir etti. Cüneyt Arkın ise konuşmasında “Türk sinemasını var eden kuşaktandı. Onlar sayesinde Türk sineması oldu. Bu sinema, paylaşmayı ve barış içinde beraber yaşamayı işledi. Türk sineması olduğu zamanda bugünkü gibi ayrışma yoktu,” dedi ve Ün’ün Fatma Girik’le dünyanın en büyük aşkını yaşadığını ekledi. Son cümlesi ise Ün hakkında konuşan herkesin duygularını özetledi: “Güzel bir insandı işte, çok güzel bir insandı.”

‘Enerjisini korudu’

Göksel Arsoy’un konuşmasının ve törene katılamayan Filiz Akın’ın ‘ilk yönetmenine’ gönderdiği mektubun okunmasının ardından Orhan Gencebay ve Atilla Dorsay sahneye çıktı. Dorsay konuşmasında Ün’ün hayata bağlılığını, enerjisini ve gençliğini her dönem koruduğunu vurguladı. Öğrencilerinin ustaları ve hocaları için hazırladıkları filmin ardından tören sona erdi. Aralarında ‘Üç Arkadaş’ın da olduğu birçok filmi ve yetiştirdiği öğrencilerle paylaştığı deneyimleri miras olarak bırakan Ün’ün cenazesi, bugün Bodrum Torba Camii’nde kılınacak öğle namazını takiben Torba mezarlığında toprağa verilecek.